Business Hi-Tech

Facebook, compania care a dat şase miliardari în topul Forbes

Facebook, compania care a dat şase miliardari în topul Forbes

Autor: Magraon Andreea

10.03.2011, 23:52 118
Şasedintre fondatorii şi investitorii Facebook, cea mai mare reţea desocializare din lume, au intrat în topul Forbes ai miliardarilorlumii lansat în această săptămână, relatează Reuters. Dintreaceştia, cea mai înaltă poziţie - 52 - o ocupă Mark Zuckerberg,fondator şi CEO al companiei, cu o avere de 13,5 miliarde dedolari, în urcare de pe 212 şi de la 4 miliarde de euro anultrecut. El deţine 24% din acţiunile Facebook şi este cel mai tânărmiliardar din lume.

Zuckerberg este urmatîn top de doi dintre foştii săi colegi de cameră de la Harvard,care l-au ajutat să pună bazele Facebook, care a ajuns la aproape600 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Unul dintreaceştia este Dustin Moskovitz, cu o avere de 2,7 miliarde dedolari. La începuturile companiei el s-a ocupat de sistemeleFacebook. Momentan lucrează la compania de software Asana, al căreicofondator este.

În top se află şiEduardo Saverin, un alt coleg de cameră al lui Zuckerberg, care l-aajutat pe acesta să găsească primii investitori pentru Facebook. Cuo avere de 1,6 miliarde de dolari, Saverin a fost business manageral companiei. În urma unui conflict legat de bani cu Zuckerberg,Saverin a părăsit compania şi a plecat la New York.

Sean Parker (32 deani), cel care l-a ajutat pe Zuckerberg să găsească investitoripentru Facebook, are o avere de 1,6 mld. dolari. Parker estecofondatorul Causes, o aplicaţie de lansare de campanii sociale,care este folosită şi pe Facebook. În topul Forbes au intrat şi doidintre investitorii companiei, Peter Thiel şi rusul Yuri Milner.Thiel este primul care a investit în Facebook. El a cumpărat în2004 10,2% din acţiunile Facebook cu 500.000 de dolari, ceea ceevalua compania la 4,9 mil. dolari. Thiel se află în top cu o averede 1,5 mld. dolari, în creştere de la 1,2 miliarde de dolari în2010.

Yuri Milner estefondatorul companiilor de internet Digital Sky Technologies şiMail.ru, care deţin 10% din Facebook, participaţie cumpă­rată în2009 pentru 200 de milioane de dolari. El are o avere de un miliardde dolari.

Facebook a fostestimată recent la 65 de miliarde de dolari, după ce firma deinvestiţii General Atlantic a decis să cumpăre aproximativ 2,5milioane de acţiuni de la foşti angajaţi ai site-ului desocializare.

Printre celelalte numedin industria mondială de IT&C care au intrat în topul Forbesse numără fondatorii Google, cel mai popular motor de căutare dinlume, Larry Page şi Serghei Brin, ambii pe locul 24 cu averi de19,8 miliarde de dolari şi 17,5 miliarde de dolari. De asemenea,Steve Jobs, fondatorul Apple, cea mai valoroasă companie de IT dinlume, a intrat pe locul 42 cu o avere de 8,3 miliarde dedolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO