Business Hi-Tech

Facebook este evaluată mai nou la 100 mld. $

Facebook este evaluată mai nou la 100 mld. $

Mark Zuckerberg (foto centru) a creat în joacă o reţea socială pentru că se plictisea la facultate şi a ajuns miliardar

Autor: Ştefan Vrabie

05.05.2011, 23:35 458

Afacerile Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume,cresc mai repede decât previziunile făcute acum câteva luni şiridică miza pentru o listare la bursă care ar putea avea loc înprimăvara anului viitor, scrie cotidianul The Wall Street Journal,citând persoane care ar fi "văzut" datele financiare alecompaniei.

Sursele susţin că reţeaua de socializare gigant este pe cale sădepăşească un profit operaţional (EBITDA) de 2 miliarde de dolariîn 2011. Un asemenea profit se situează cu mult peste datelevehiculate pe piaţă cu câteva luni în urmă când banca Goldman Sachsşi firma de investiţii rusească Digital Sky Technologies aucumpărat acţiuni la reţeaua socială. Investiţiile făcute laînceputul acestui an au făcut ca valoarea reţelei de socializare săajungă la 50 de miliarde de dolari.

Compania de cercetare Emarketer estimează că Facebook va avea4,05 miliarde de dolari venituri din publicitate, faţă de 1,86miliarde de dolari în urmă cu un an. În această situaţie, marjaprofitului operaţional al Facebook este de 50% din venituri.Persoanele familiare cu finanţele recente a companiei cred căprofitul creşte într-o măsură atât de rapidă încât o evaluare de100 de miliarde de dolari poate fi justificată atunci când se vaface oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni. CreatorulFacebook Mark Zuckerberg va ajunge unul dintre cei mai marimiliardari ai lumii în momentul în care compania va fi listată.

Există puţine informaţii publice asupra situaţiei financiare aFacebook. Cu toate acestea, investitorii şi bancherii suntsurprinşi de ceea ce ei percep ca fiind nişte evaluări"astronomice" ale companiei. Pe piaţa secundară evaluările Facebookau fluctuat violent, recent tranzacţionându-se acţiuni la o valoarea companiei de 70 de miliarde de dolari.

Reţeaua de socializare are mai mult de 600 de milioane deutilizatori care împart frecvent fotografii, link-uri web şimesaje. Dintre aceş­tia, peste 3 milioane sunt din România.

Discuţii pentru preluarea Skype

Facebook şi Google încearcă separat să obţină diverse tipuri decolaborare cu Skype, după ce compania care operează unul dintrecele mai răspândite şi mai cunoscute servicii de videoconferinţeonline a amânat oferta publică iniţială, au declarat pentru Reutersdouă surse apropiate discuţiilor.

Creatorul şi directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, aparticipat la discuţii interne privind preluarea Skype, potrivituneia dintre surse. O altă sursă a afirmat că Facebook a propusSkype formarea unui joint-venture. Şi Google a purtat discuţiipreliminare pentru un joint-venture cu Skype.

Un acord cu Skype ar putea genera o tranzacţie evaluată la 3-4mld. dolari, a adăugat prima sursă. Oferta publică iniţială aSkype, odată derulată, ar putea atrage circa un miliard de dolari,au declarat alte surse. Discuţiile sunt în etape preliminare şi nueste clar care sunt variantele preferate de companii pentru ocombinaţie cu Skype.

Facebook ar avea cel mai mult de câştigat dintr-un parteneriatcu Skype, deoarece şi-ar extinde baza de utilizatori prin creştereape plan internaţional, pe pieţele unde serviciul de telefonie şiconferinţe online este deja foarte popular. În plus, cei 500 demilioane de utilizatori ai Facebook ar avea un nou motiv săfolosească activ serviciile companiei şi să rămână conectaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO