Business Hi-Tech

Facebook îşi mută toate serverele într-un mini-oraş construit lângă Cercul Polar

Facebook îşi mută toate serverele într-un mini-oraş pe care îl va construi lângă Cercul Polar

Autor: Radu Racu

30.10.2011, 19:29 6484

Facebook va cheltui "câteva zeci de milioane de dolari" pentru construcţia unui mini oraş la marginea Cercului Polar de Nord, în care îşi va stoca toate serverele care susţin reţeaua socială. Proiectul va folosi electricitate suficientă să alimenteze un oraş de 50.000 de persoane, scrie The Telegraph.

Compania care deţine cea mai mare reţea de socializare din lume a ales localitatea suedeză Lulea pentru ferma de servere, datorită temperaturilor extrem de scăzute de aici. Conform înregistrărilor din ultimii 40 de ani, temperatura medie zilnică este de 2 grade Celsius. Din 1961 până în prezent nu s-a depăşit niciodată pragul de temperatură de 30 de grade pentru mai mult de 24 de ore.

Lulea este situată în nordul Suediei, la 100 de kilometri sub Cercul Polar. Acolo, Facebook plănuieşte să construiască trei hale pentru servere, de dimensiunea a 11 terenuri de fotbal. Deşi climatul este răcoros, fermele de servere vor folosi o cantitate considerabilă de energie pentru dispozitivele care reglează umiditatea. Energia consumată de serverele Facebook ar putea alimenta un oraş de 50.000 de locuitori şi are costurile anuale estimate la 45 de milioane de dolari.

Energia va fi furnizată de o hidrocentrală situată pe un râu din apropierea localităţii Lulea. "Producem de două ori mai multă electricitate decât la barajul Hoover, iar 50% merge la export, deci nu vom avea probleme să acoperim cererea fermei de servere", afirmă un reprezentant al Aurorum Science Park, un parc industrial din localitatea suedeză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO