Business Hi-Tech

Fecioru: Criza politică a alungat investitorii de la licitaţia telecom

Fost secretar de stat la MCSI: A existat un interes puternic din China şi Arabia Saudită

Marius Fecioru, fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor

Autor: Adrian Seceleanu

19.08.2012, 13:21 1016

Eşecul statului de a atrage noi investitori străini la cea mai mare vânzare de licenţe de comunicaţii mobile din istoria României este o reacţie a investitorilor la situaţia politică tensionată de la Bucureşti, afirmă Marius Fecioru, care a fost până în luna mai secretar de stat (din partea PD-L) la Ministerul Comunicaţiilor (MCSI).

"Cine să vină să investească acum? Situaţia politică şi instabilitatea economică" de la Bucureşti sunt motivele interesului redus pentru licitaţia organizată de statul român, a spus Fecioru. El susţine că în întâlnirile pe care le-a avut în prima parte a acestui an cu grupuri telecom internaţionale acestea îşi arătaseră interesul de a participa la licitaţie.

"Companii din China şi Arabia Saudită erau foarte interesate de licitaţia din România. Grupurile cu care am avut întâlniri (…) îşi declaraseră interesul pentru licitaţie, însă ele urmau să realizeze evaluări ale situaţiei". De ce nu au depus atunci şi o ofertă? "Au trecut patru-cinci luni de atunci şi se pare că şi-au reevaluat planurile", crede Fecioru.

A existat un interes puternic din China şi Arabia Saudită

Numărul mic de oferte depuse la cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria României, care ar fi oferit unei companii străine o modalitate mai ieftină şi accesibilă de a intra pe piaţa telecom din România decât printr-o achiziţie, poate fi explicat doar prin impactul negativ pe care îl are asupra investitorilor "situaţia politică şi instabilitatea economică" de la Bucureşti, a declarat pentru ZF Marius Fecioru, care a fost până în luna mai secretar de stat (din partea PD-L) la Ministerul Comunicaţiilor (MCSI).

"Cine să vină să investească acum? Situaţia politică şi instabilitatea economică" de la Bucureşti sunt motivele interesului redus pentru licitaţia organizată de statul român, a spus Marius Fecioru.

România vinde luna viitoare licenţe de comunicaţii mobile pentru perioada 2013-2029 în mai multe benzi de frecvenţă, dintre care unele permit şi lansarea de servicii de net mobil ultrarapid, prin tehnologii 4G. Până la expirarea termenului limită - 13 august, doar cinci oferte au fost depuse, iar acestea au venit exclusiv de la companii care sunt deja active în România: 2K Telecom (Asesoft), Cosmote (care are în spate OTE şi Deutsche Telekom), Orange (France Telecom), RCS&RDS şi Vodafone.

Fostul secretar de stat susţine că în întâlnirile pe care le-a avut în prima parte a acestui an cu grupuri telecom internaţionale acestea îşi arătaseră interesul de a participa la licitaţia de spectru radio din România. "Companii din China şi Arabia Saudită erau foarte interesate de licitaţia din România. Grupurile cu care am avut întâlniri în prima parte a acestui an erau foarte receptive şi îşi declaraseră interesul pentru licitaţie, însă ele urmau să realizeze evaluări ale situaţiei - dacă nu este nevoie de o investiţie prea mare, care sunt riscurile", a spus Fecioru, fără a oferi detalii despre companiile care şi-au exprimat la acea dată interesul de a intra pe piaţa de comunicaţii mobile din România.

În luna martie, secretarul de stat la Ministerul Comunicaţiilor Marius Fecioru declarase pentru Ştirile Pro TV că grupuri mari din industria telecom cu care a avut discuţii ar fi interesate să participe la licitaţia din România. "China Mobile, AT&T, M3 Group şi Telenor şi-au manifestat interesul de a intra pe piaţă", a declarat atunci Fecioru. El sugerase că statul şi-ar dori noi operatori de telefonie mobilă pe piaţă în con­di­ţiile în care "jucătorii mari" s-au "obiş­­nuit parcă" între ei astfel că pre­ţu­rile nu sunt atât de mici pe cât ar putea fi.

"Statul îşi doreşte ca astfel să mă­reas­că concurenţa de pe piaţă, unde marii jucători parcă s-au obişnuit unii cu cei­lalţi. Aducerea unui nou operator ar avea drept consecinţă preţuri scăzute la factura de mobil şi încasări mai mari pen­tru stat din licenţele de folosire a frec­ven­ţelor", a spus Fecioru.

Ce s-a întâmplat? "Au trecut patru-cinci luni de atunci şi se pare că şi-au re-evaluat planurile", a explicat Fecioru. El susţine că aceeaşi situaţie se va repeta şi în cazul licitaţiei prin care Poşta Română caută un investitor strategic. "Aşa va fi şi la Poştă", a spus Fecioru.

După ce a fost concediat de la MCSI de noul ministru al comunicaţiilor Dan Nica, Marius Fecioru şi-a reluat activitatea la Romtelecom, unde deţine o funcţie de manager.

Interes pare că a fost şi din partea altor grupuri internaţionale

Din întrebările trimise ANCOM până în luna iulie de operatorii interesaţi să participe la cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria României rezulta că la "competiţie" ar fi urmărit să participe operatori sau companii din ţări precum Canada, Vietnam, Arabia Saudită, Brazilia sau China. Întrebarea adresată ANCOM de o companie nenominalizată şi care arata că exista această posibilitate este următoarea: "Care este procedura de legalizare a unor documente pentru un stat ce nu este parte a Convenţiei de la Haga din 5 octombrie 1961?". Printre ţările care nu au semnat Convenţia de la Haga privind recunoaş­terea reciprocă a actelor şi pentru care este nevoie de supralegalizarea actelor se numără Canada, Vietnam, Arabia Saudită, Brazilia sau China.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO