Business Hi-Tech

Fecioru şi Marinescu au făcut lobby la Barcelona pentru licitaţia de licenţe telecom

Fecioru şi Marinescu au făcut lobby la Barcelona pentru licitaţia de licenţe telecom

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

05.03.2012, 00:04 956

Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM), şi Marius Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, au avut la Congresul de telefonie mobilă din Barcelona - cel mai mare eveniment de profil din lume - întâlniri cu operatori poten­ţial interesaţi să participe la cea mai mare licitaţie pentru vânzarea de licenţe de comunicaţii mobile organizată vreodată de statul român şi care urmează să aibă loc în acest an.

Singurele declaraţii în legătură cu aceste întâlniri, desfăşurate săptămâna trecută, au fost făcute de Marius Fecioru pentru Ştirile Pro TV, el menţionând şi numele unor operatori cu care a avut discuţii şi care s-ar fi declarat interesaţi să participe la licitaţie.

"China Mobile, AT&T, M3 Group şi Telenor şi-au manifestat interesul de a intra pe piaţă", a declarat Fecioru.

El a sugerat că statul român şi-ar dori noi operatori de telefonie mobilă pe piaţă în condiţiile în care "jucătorii mari" s-au "obişnuit par­că" între ei astfel că preţurile nu sunt atât de mici pe cât ar putea fi.

"Statul îşi doreşte ca astfel să mărească concurenţa de pe piaţă, unde marii jucători parcă s-au obişnuit unii cu ceilalţi. Aducerea unui nou operator ar avea drept consecinţă preţuri scăzute la factura de mobil şi încasări mai mari pentru stat din licen­ţele de folosire a frecvenţelor", a spus oficialul ministerului.

Marius Fecioru a fost singurul reprezentant al Ministerului Comunicaţiilor la Barcelona - noul ministru Răzvan Mustea rămânând în ţară. Fecioru este secretar de stat la acest minister din anul 2009 şi în mandatele foştilor miniştri Sandu şi Vreme.

Nu este clar dacă la întâlnirile cu operatorii menţionaţi de oficialul ministerului (China Mobile, AT&T, M3 Group şi Telenor) a participat şi Cătălin Marinescu sau dacă fiecare dintre ei a avut discuţii separate şi care este lista completă a operatorilor cu care au avut loc discuţii.

Marius Fecioru nu a dorit să ofere ulterior declaraţiei pentru Ştirile Pro TV alte detalii în legătură cu întâlnirile de la Barcelona. Reprezentanţii ANCOM nu au dorit, de asemenea, să facă niciun comentariu în legătură cu agenda lui Cătălin Marinescu la Barcelona în contextul declaraţiilor făcute de Marius Fecioru. Cei doi reprezentanţi ai statului român au plecat şi au revenit în ţară cu aceleaşi curse Tarom, potrivit datelor ZF.

Cea mai mare licitaţie pentru vânzarea de licenţe de comunicaţii mobile organizată vreodată de România este programată să aibă loc la jumătatea acestui an şi ar putea aduce autorităţilor venituri de 0,5 mld. euro operatorii care vor lupta să-şi câştige dreptul de a furniza servicii telecom în următorii 10 sau 15 ani pe piaţa locală.

Pe lângă competiţia pentru licenţe 4G - pe frecvenţele care ar urma să fie eliberate de Armată, statul va scoate la vânzare şi licenţe pentru operarea în banda de frecvenţă de 900 MHz, care este folosită deja din anul 1996, şi pentru care dreptul de utilizare al Orange, Vodafone şi Cosmote expiră. În competiţia pentru licenţele pentru această bandă de frecvenţă va intra şi RCS&RDS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO