Business Hi-Tech

Finanţare de 13,5 mil. dolari pentru Fyusion, un start-up cu origini româneşti

Finanţare de 13,5 mil. dolari pentru Fyusion, un...

Autor: Adrian Seceleanu

06.04.2015, 00:03 1392
Fyusion, un start-up IT cu sediul în San Francisco, al cărui CEO şi cofondator este românul Radu B. Rusu, a obţi­nut o finanţare de 13,5 mil. dolari de la fondurile New Enterprise Associates (NEA) şi The University of Tokyo Edge Capital (UTEC), scrie presa internaţională, citând un anunţ al companiei.

Fyusion, care a mai obţinut în 2014 o finanţare de 3,4 mil. dolari de la cele două fonduri şi alţi investitori privaţi, a dezvoltat o tehnologie care combină mai multe imagini ale unui subiect pentru a realiza o „fotografie“ 3D şi care este disponibilă şi prin intermediul unei aplicaţii lansate anul trecut pentru smartphone-urile Apple. Aplicaţia a devenit extrem de populară pe mai multe pieţe, printre care SUA sau Japonia. Acest tip de „fotografii“ 3D pot fi publicate online şi le permit utilizatorilor să schimbe perspectiva asupra unui obiect sau să „navigheze“ printr-o încăpere, de exemplu.

Acest nou tip de imagini este necesar pentru „viitoarea generaţie“ a internetului, crede Radu B. Rusu. „Foto­grafia nu a înregistrat progrese fundamentale din anii ’80, de când fotografiile au început să fie digitalizate. Noi aju­tăm la construirea noii generaţii web prin introducerea unei noi abordări în capturarea şi stocarea datelor (...). Exis­tă nenumărate aplicaţii pentru tehnologia noastră în industria de modă şi a bunurilor de larg consum.“

Fondatorii Fyusion sunt Radu B. Rusu şi Stefan Holzer.

La prima rundă de finanţare au participat, conform Wall Street Journal, şi Andreas Bechtolsheim - co-fondator al Sun Microsystems, şi James Joaquin, fostul CEO al serviciului foto online Ofoto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO