Business Hi-Tech

Firmele de IT: industria este disperată să găsească tineri talentaţi

Firmele de IT: industria este disperată să găsească...

Autor: Firuta Flutur, Vasile Măgrădean

02.03.2016, 16:30 323

Directorul general al firmei Brinel, Marcel Borodi, a declarat, marţi, la Cluj-Napoca, că primul pas este conştientizarea liceenilor că domeniul IT este unul atrăgător care oferă locuri de muncă bune, iar pasul următor este atragerea liceenilor în firme, să li se arate ce se întâmplă în realitate.

„Se coboară la nivel de liceu atragerea copiilor înspre tehnologie. Din cauza crizei de resurse şi faptului că domeniul IT are nevoie de mai mulţi specialişti decât sunt în mod normal pe piaţă, se încearcă o atragere a tinerilor spre această specializare, încă de pe băncile liceelor. Industria este disperată să găsească tineri talentaţi şi totul se bazează pe competenţe. Şi atunci am încercat să ducem această nevoie spre ei, să conştientizeze că în IT este nevoie de ei şi că, dacă îşi dezvoltă competenţe în IT, vor fi automat angajaţi. Primul pas este conştientizarea lor că IT-ul este atrăgător, le oferă un loc de muncă bun în România. Pasul doi este atragerea liceenilor în firme, să li se arate ce se întâmplă în realitate la viitorul loc de muncă. Aceste iniţiative au fost demarate deja de mai multe companii de IT din Cluj-Napoca.(...) Îi îndemn pe liceeni să se îndrepte spre domeniul IT dacă au pasiune, pentru că îşi vor găsi locuri de muncă şi peste 50 de ani”, a declarat Borodi.

Potrivit acestuia, cu această iniţiativă se extinde aria de acoperire, de căutare a viitorilor angajaţi. Acesta a precizat că universităţile de profil care pregătesc specialişti în IT au majorat numărul de locuri pentru studenţi, dar numărul candidaţilor nu este cu mult mai mare.

„Dacă mâine ar fi 10.000 de locuri la o facultate de calculatoare n-ar veni 10.000 de candidaţi valizi, pentru că este un domeniu în care trebuie să investească timp, să aibă competenţe pe care să clădească”, a explicat Marcel Borodi.

La rândul său, Dorin Pena, director general al Cisco România, a declarat că oportunităţi în IT-ul din România există, fiind foarte multe companii care vor să angajeze personal, dar nu găsesc oameni pregătiţi.

„Din punct de vedere al locurilor de muncă nu este o saturaţie în acest domeniu. Perspectiva la care trebuie să ne gândim este cum reuşim să deschidem segmentul de altceva în IT. E nevoie de oameni care să înţeleagă tehnologie şi să reuşească să o transforme într-o afacere”, a spus Pena.

Cei doi reprezentanţi ai companiilor de IT au menţionat şi faptul că au întâlnit şi cazuri de persoane care au o meserie şi care se reprofilează spre acest domeniu, atraşi de perspective.

Companiile Brinel şi Cisco au organizat, marţi, la Cluj-Napoca, conferinţa „Connecting day”, în care s-au abordat teme precum „Securitatea cibernetică
pentru dezvoltatorii de aplicaţii şi soluţii” sau „Networking şi interacţiune directă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO