Business Hi-Tech

Fondatorul Kaspersky Lab: Există o nevoie tot mai mare de servicii de criminalistică digitală

Eugene Kaspersky: „Cred că Internetul trebuie să fie împărţit în anumite zone. Este o arie a activităţii pe Internet care necesită o autentificare solidă, care să nu poată fi atacată de hackeri şi unde am avea nevoie de o identitate digitală. “.

Eugene Kaspersky: „Cred că Internetul trebuie să fie împărţit în anumite zone. Este o arie a activităţii pe Internet care necesită o autentificare solidă, care să nu poată fi atacată de hackeri şi unde am avea nevoie de o identitate digitală. “.

Autor: Ioana Nita

16.08.2016, 00:03 293

Furnizorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab, cunoscut pentru dezvoltarea soluţiilor antivirus, şi-a diversificat în ultimii ani portofoliul de produse şi servicii oferite, oferind inclusiv servicii specializate pentru investigarea incidentelor digitale, în contextul în care acum IT-ul este prezent în orice do­meniu de activitate, iar numărul de infracţiuni din mediul online este tot mai mare. 

„Vedem o creştere a cererii de servicii de securitate cibernetică, iar acestea fac parte din elementele noastre de diferenţiere. Chiar şi cele mai mari companii, care deja alocă sume uriaşe în acest domeniu, trebuie să îşi îmbunătăţească în mod constant randamentul şi să aibă acces la cele mai bune informaţii despre ameninţări, pentru a reuşi să facă faţă unor atacuri complexe cu care s-ar putea confrunta. Mai sunt şi alte servicii specializate de care este nevoie în prezent şi pe care noi le oferim – cum ar fi investigarea incidentelor digitale şi criminalistică digitală, printre altele. Toate acestea sunt pieţe foarte importante pentru noi“, a declarat pentru ZF Eugene Kaspersky, fondator şi CEO al companiei cu acelaşi nume, prezentă în peste 200 de ţări, inclusiv în România. 

Compania rusă, care are venituri a nuale de peste 600 mil. dolari,  are de asemenea în plan să continue colaborarea cu agenţii de aplicare a legii pentru a ajuta la identificarea şi prinderea infractorilor cibernetici.

„Vrem să continuăm să colaborăm cu agenţii de aplicare a legii, inclusiv cu INTERPOL, pentru a-i ajuta să prindă infractori cibernetici periculoşi şi pentru a face lumea digitală – prin urmare, şi pe cea reală – mai sigură“, completat el.

Cererea pentru soluţii de securitate IT este tot mai mare, dat fiind că numărul utilizatorilor de internet este într-o continuă creştere, aceştia conectându-se la internet prin intermediul unei multitudini de dispozitive – de la clasicul PC şi laptop la smartphone-uri, tablete şi alte gadget-uri, precum ceasurile inteligente.

Inclusiv automobilele devin „inteligente“, putând fi conectate la internet în ziua de astăzi. 

„Toate acestea le oferă o gamă largă de oportunităţi infractorilor cibernetici care îşi câştigă existenţa atacând informaţii, com­putere şi dispozitive mobile deţinute de persoane fizice şi companii“, a punctat Eugene Kaspersky.

În aceste condiţii, au apărut o serie de programe de malware pentru dispozitive mobile şi pentru platforme care înainte erau intangibile, cum sunt computerele Mac. 

„Nu cu mult timp în urmă a fost primul caz de atac cu un program ransomware care criptează fişiere asupra unui sistem OS X. Am fost, de asemenea, martorii unei creşteri în numărul de atacuri sofisticate, care ţintesc bănci şi instituţii financiare şi care pot cauza pagube de multe milioane de dolari“, a adăugat el.

Pentru utilizatorii individuali de internet principala problemă este repre­zentată încă de atacurile malware, cele periculoase fiind cele de tip ransomware prin intermediul cărora se criptează date care se decriptează apoi doar în schimbul unor sume de bani, precum şi troienii bancari folosiţi pentru furtul de bani.

În ceea ce priveşte necesitatea unei soluţii de identificare a identităţii utilizatorilor din mediul online, fondatorul Kaspersky Lab a precizat că este nevoie de o soluţie care să contribuie la protejarea vieţii private în mediul online şi care, să aducă în acelaşi timp o protecţie îmbunătăţită pentru anumite funcţii vitale şi tranzacţii onine.

„Cred că Internetul trebuie să fie împărţit în anumite zone. Este o arie a activităţii pe Internet care necesită o autentificare solidă, care să nu poată fi atacată de hackeri şi unde am avea nevoie de o identitate digitală. De fapt, acest lucru se întâmplă deja – astfel de identităţi au fost adoptate peste tot în lume. De exemplu, ar putea fi solicitată pentru accesarea anumitor servicii guvernamentale sau pentru votul electronic“.

Kaspersky Lab a dezvoltat în urmă cu 19 ani o soluţie antivirus pentru PC-uri, adăugând ulterior în portofoliu şi o serie de soluţii de securitate IT – de la cele dedicate centrelor de date la cele dezvoltate special pentru sectorul financiar (soluţii anti-fraudă) şi industrial. În plus, compania rusă oferă şi servicii de monitorizare a reţelelor IT.

Anul trecut, afacerile Kaspersky Lab s-au situat la 619 milioane USD, reprezentând o scădere cu 9% în dolari, dar o creştere cu 13% în monede locale, pe parcursul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO