Business Hi-Tech

Fondatorul PCgarage: Nu aveam bani sa ne dezvoltam mai mult

Fondatorul PCgarage: Nu aveam bani sa ne dezvoltam mai mult

Gabriel Vasile: Am reusit sa atingem un anumit nivel de business de la care, fara investitii suplimentare, nu am fi putut sa trecem la etapa urmatoare de dezvoltare.

24.09.2009, 18:15 1321

Gabriel Vasile, antreprenorul care a pornit de la zero in 2005retailerul IT&C PCgarage, spune ca a vandut compania catreMarius Ghenea pentru ca nu avea fondurile necesare pentru a seextine pana la nivelul in care sa concureze pentru pozitia de liderpe piata.

"Vanzarea companiei in acest moment este datorata faptului ca amreusit sa atingem un anumit nivel de business de la care, farainvestitii suplimentare, nu am fi putut sa trecem la etapaurmatoare de dezvoltare si sa ne luptam pentru lidership pe aceastapiata. Sunt bucuros ca, prin consolidarea FIT cu PC Garage, rezultao companie mult mai puternica, si care poate sa concureze maieficient cu liderul de piata si sa isi creasca in continuare cotade piata", a spus Gabriel Vasile pentru ZF.

PreluareaPCgarage.ro, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, este adoua mare tranzactie din retailul online local din acest an, dupaachizitia eMag de catre distribuitorul local Asesoft. Atat GabrielVasile, cat si Marius Ghenea nu au dorit sa ofere detalii desprevaloarea tranzactiei insa data fiind situatia de pe piata - vanzariin scadere, acces dificil la finantare si intarzieri ale platilor-, surse de pe piata estimeaza ca valoarea achizitiei a fost unaredusa, respectiv "sub 100.000 de euro".

Conform datelor de la Finante, la finele anului trecut PCgarageavea datorii totale de 0,6 mil. euro, care au fost preluate deMarius Ghenea. Fondatorul PCfun a declarat, de altfel, ca "inevaluarea acestei tranzactii trebuie luate in calcul siinvestitiile necesare in dezvoltarea ulterioara in format onlinemulti-site care defineste strategia de crestere a FITDistribution".

Ghenea estimeaza ca impreuna cu PCgarage Fit Distribution, caredetine printre altele magazinul online pcfun.ro, ar putea ajunge laun rulaj de 30 mil. euro in acest an.

In ce priveste planurile de viitor, fondatorul PCgarage sustineca nu va renunta la internet. "In prezent sunt interesat sa dezvoltcateva noi proiecte online interesante, fara legatura cu piataIT&C (magazine de nisa: lenjerie intima - sevensins.ro, ceasuri- watchshop.ro), asa ca vanzarea PC Garage imi va da posibilitateasa ma focalizez pe aceste noi proiecte."

Era timpul pentru consolidari

Radu Apostolescu, director de marketing si unul dintrefondatorii eMag, retailerul cu care Ghenea spera sa poata lupta maieficient dupa preluarea PCgarage, spune ca miscarile din piata suntbine-venite. "Era timpul sa apara consolidari in retailul online,pentru ca numai cu un anumit volum se poate ajunge la eficienta.Suntem convinsi ca piata are potential mare si este loc pentrutoata lumea", a spus Apostolescu pentru ZF.

Mariti preturile daca vreti sa rezistati

Preluarea PCgarage nu a fost o surpriza pentru Romsoft -compania care administreaza Depozitul de calculatoare, singurullant de retail IT&C national care a ramas pe picioare in ciudacrizei.

"Multe magazine online au facut greseala de a intra intr-unrazboi al preturilor, dupa care s-au bucurat ca au cash-flow pefondul perioadelor lungi de creditare de la distribuitori. (...)Noi speram ca retailerii online sa inteleaga ca daca vor sa creascasanatos, sustenabil pe termen lung, nu trebuie sa intre in razboaieale preturilor", au comentat pentru ZF tranzactia oficiali ailantului Depozitul de calculatoare (DC).

Dupa intrarea in insolventa a Ultra Pro, DC este, cu 69 demagazine, singurul mare retailer clasic de IT&C cu prezentanationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO