Business Hi-Tech

Frică nefondată sau viitor inevitabil? Cea mai mare teamă a salariaţilor ar putea reprezenta de fapt o oportunitate. Cum poate automatizarea crea job-uri

Frică nefondată sau viitor inevitabil? Cea mai mare...

Autor: Corina Zamfir

12.12.2016, 17:49 673

Încă din anii 70’, când bancomatele au început să câştige teren, numărul de angajaţi care lucrează la ghişeele băncilor americane s-a dublat. James Bassen, un economist care predă la Universitatea de Drept din Boston, subliniază că este un paradox că principalele îngrijorări din ziua de astăzi sunt legate de faptul că automatizarea “fură” locurile de muncă ale oamenilor. Într-o ţară, spune el, job-urile şi automatizarea cresc în acelaşi ritm, scrie The Wall Street Journal.

Uneori, maşinile înlocuiesc într-adevăr forţa de muncă umană în domenii precum agricultura, spune David Autor, economist la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Însă la nivelul întregii economii acest fenomen nu se poate extinde, adaugă David Autor.

Ameninţarea că maşinile pot lua locul forţei de muncă umane a apărut din nou în atenţia oamenilor după ce săptămână trecută, Amazon.com a introdus aplicaţia Amazon Go care îi scuteşte pe clienţi de cozile de la casele de marcat, dar îi nemulţumeşte pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza acestei inovaţii.

În cazul angajaţilor care lucrează la ghişeele băncilor, răspândirea ATM-urilor a făcut posibilă micşorarea sediilor ca dimensiune ceea ce a dus la reducerea costurilor şi în final la deschiderea unui număr mai mare de sedii, deci la angajaţi mai mulţi, spune James Bassen.

Însă nu toată lumea a avut de câştigat din automatizare. În anul 1900, 40% din cei care munceau în America lucrau în domeniul agriculturii. Astăzi, procentul a scăzut drastic până la 2%. De asemenea, numărul angajaţilor din domeniul manufacturier a decăzut în ultimele decenii în ţările industrializate.

Paradoxal, Ian Stewart, economist şef al Deloitte LLP din Marea Britanie, spune că multe dintre domeniile transformate de evoluţia tehnologiei produc, de fapt, cea mai mare creştere în rândul angajaţilor. “Ceea ce noi am văzut a fost că maşinile şi oamenii se completeză unii de pe alţii”, adaugă el.

Unul dintre cele mai optimiste persoane se teme însă că  oamenii se vor simţi lăsaţi deoparte “Se întâmplă exact acelaşi lucru dintotdeauna – evoluăm, iar locurile de muncă se schimbă”, spune Rob Nail, CEO la Universitatea Singularity din Silicon Valley. “Diferenţa majoră este că timpul în care se producea schimbarea este scurt deoarece tehnologia avansează exponenţial”, adaugă el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO