Business Hi-Tech

Funcţionarii ANAF, pe Facebook la fel ca la ghişeu: se va răspunde la întrebările postate până la ora 16,30. Zeci de nelămuriri despre Formularul 600, fără răspuns: “Ce facem, plătim din banii pe care nu îi mai câştigăm?”; “Se regularizează CASS plătit anul 2018?”; “Nici ANAF nu ştie ce să răspundă”

O propunere de bun simţ, un răspuns ca la ghişeu - mergeţi dumneavoastră la comunicatul de presă

Ce întrebări şi ce mesaje au "contribuabilii" pentru ANAF în legătură cu Formularul 600

Autor: Adrian Seceleanu

19.01.2018, 19:11 3307

Funcţionarii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt copleşiţi de furtuna declanşată de obligaţia apărută peste noapte pentru sute de mii de români de a-şi declara veniturile extrasalariale din 2017 astfel încât Fiscul să le calculeze ce contribuţii sociale au de plătit în 2018, dovadă stând atât faptul că funcţionarii Fiscului nu fac faţă volumului de întrebări primit online de la cetăţeni şi evită unele teme, cât şi cel că instituţia nu a pregătit din start posibilitatea transmiterii în format electronic a declaraţiei, ci a introdus posibilitatea pe măsură ce presiunea publică asupra instituţiei a început să crească.

“Sesiunea de instruire online” lansată de ANAF pe Facebook în data de 17 ianuarie a adus pentru instutuţie aproape 300 de întrebări, din care câteva zeci au rămas fără răspuns, iar la unele cetăţenii au primit mecanic acelaşi mesaje.

În faţa avalanşei de întrebări, a nemulţumirii şi a tensiunilor provocate de apariţia acestui formular, inspectorii ANAF au procedat şi pe Facebook ca la ghişeu, anunţând la ora 16,50, cu 20 de minute după închiderea programului, că nu vor mai continua să ofere răspunsuri. În plus, ignorând tensiunea creată în jurul acestui subiect, funcţionarii ANAF au anunţat şi că vor oferi răspunsuri în zilele următoare doar întrebărilor adresate până în ora 16,30!

În acelaşi spirit, reprezentanţii ANAF au respins propunerile făcute de unii utilizatori de a crea un ghid care să-i ajute pe cei care plătesc taxe să înţeleagă mai bine cum pot completa corect documentul, trimiţându-i la comunicatul de presă publicat anterior de agenţie.
Ignoraţi de funcţionarii ANAF, care tratează platforma Facebook ca un ghişeu “clasic” al instituţiei, unii dintre utilizatori au început să-şi dea sfaturi şi răspunsuri între ei.

Din datele disponibile pe platforma Facebook ANAF a mai publicat în data de 18 ianuarie un singur răspuns, la ora 14:23, prin care anunţa că formularul 600 va putea fi completat digital prin intermediul Spaţiului Virtual Privat (SPV).

Regăsiţi în galeria foto ataşată articolului câteva dintre cele câteva zeci de întrebări rămase fără răspuns din partea ANAF, dar şi unele comentarii ale “contribuabililor”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO