Business Hi-Tech

Gabriel Sandu, MCSI: Deschidem robinetul de bani pentru proiecte IT. Cum comentati?

Gabriel Sandu, MCSI: Deschidem robinetul de bani pentru proiecte IT
29.05.2009, 00:00 39

Blocajul invocat de companiile private in ceea ce priveste cheltuielile statului pe IT din ultima jumatate de an este caracterizat de Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor si societatii informationale, drept o simpla "sincopa", determinata de intarzierea cu care a fost aprobat bugetul de stat, si care va fi depasita in "doua saptamani", cand Guvernul ar urma sa reinceapa sa cheltuie bani pe solutii informatice.

"Vom da drumul la cea mai mare parte a proiectelor, care sunt chiar mai multe decat anul trecut. In maximum doua saptamani vom demara si strategia nationala eRomania, unde vom avea cel putin 20 de servicii electronice pe care trebuie sa fie functionale pana la sfarsitul lui 2010", a declarat Sandu.
Mai multi reprezentanti ai industriei IT, ale caror afaceri depind si de sectorul public " printre care filialele locale ale HP sau Fujitsu - au comentat recent faptul ca segmentul proiectelor IT&C a fost practic inexistent de la sfarsitul anului trecut. eRomania, un proiect anuntat la inceputul anului 2009 de catre ministrul Sandu, presupune informatizarea si interconectarea sistemelor de servicii publice, ce tin de domeniul sanatatii si al educatiei, al platii electronice a taxelor, precum si programul "Economia bazata pe cunoastere" (care urmareste conectarea la internet a institutiilor din localitatile rurale).
Programul face parte din strategia nationala de dezvoltare a societatii informationale, ce curpinde 13 directii si presupune cheltuieli publice de 1,25 mld. euro pana in 2015, pentru ca Romania sa atinga nivelul mediu de dezvoltare al tarilor UE din 2007.
Sandu spune ca va apela la orice posibilitate de finantare pentru eRomania, inclusiv fonduri europene, fonduri proprii ale ministerului, capitaluri atrase, parteneriate public-private.
"Vom considera orice varianta care asigura cel mai mic nivel al costurilor", a adaugat Sandu. Dupa rectificarile bugetare din luna aprilie, MCSI are alocat anul acesta un buget de 313,9 mil. lei (78,5 mil. euro). Ministrul a mai precizat ca una dintre principalele prevederi ale programului este interconectarea sistemelor informatice existente in administratiile centrale si locale. Lipsa acesteia ingreuneaza comunicarea intre institutiile statului si a fost intens criticata de reprezentantii industriei IT&C.
"Tot ce a fost realizat pana acum a fost haotic, iar sistemele nu se pot interconecta. Interconectarea si interoperabilitatea vor fi insa o conditie obligatorie pentru aprobarea banilor pentru noi proiecte", a precizat Sandu. "In plus, vom incerca sa facem portalul pe care l-am promis de multa vreme la Secretariatul General al Guvernului, care urmareste ca documentele Executivului sa circule cu semnatura electronica si doar online", a mai spus ministrul.
Pe de alta parte, intrebat ce proiecte au fost aprobate in acest an de Comitetul pentru Promovarea Societatii Informationale in Romania, Sandu a precizat ca grupul interministerial nu a avut pana acum nicio intalnire. "Comitetul se reuneste doar pentru proiecte IT cu o valoare mai mare de 100 mil. euro", a spus Sandu.
 
Ministrul Gabriel Sandu spune ca una dintre prioritatile sale este interconectarea sistemelor IT guvernamentale, care pana acum au fost construite "haotic"

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO