Business Hi-Tech

Galeriile virtuale: arta afacerilor cu arta

05.05.2004, 00:00 33



Pentru pasionatii de arta, galeria Orizont este un punct de referinta al centrului Bucurestilor. Pentru aceia care prefera sa circule prin magazinele virtuale, decat pe aglomeratul bulevard Balcescu, site-ul www.galeria-orizont.ro e o solutie. Si aceasta nu inseamna doar admirarea operelor de arta pe ecranul monitorului, ci si "pipairea" tablourilor, statuetelor, tapiseriilor, acasa, in tihna, deoarece de la multe galerii virtuale, inclusiv de la Orizont, iti poti cumpara online obiectul mult ravnit, fara mari batai de cap.



In domeniul dot-ro galeriile de arta au aparut timid, designul primitiv si copilaros aratand ca era vorba mai mult de initiative personale, site-uri create ca hobby. In afara de site-uri consacrate, cum ar fi cel al galeriei Orizont, putine sunt, chiar la ora actuala, initiativele personale serioase si cu alura profesionala.



"Ideea de a face un site de arta mi-a venit dupa ce am cautat pe Internetul romanesc un site de acest gen si ceea ce am gasit nu a fost ceea ce mi-as fi dorit"- spune Dorin Titu, proprietarul galeriei virtuale de arta cu vanzare Painting Online Transaction (www.pot.ro). Site-ul a fost lansat de abia acum doua luni, insa succesul nu a intarziat sa apara: in acest moment sunt expuse peste 120 de lucrari de arta si solicitarile nu contenesc sa curga. Desi denumirea completa a galeriei este Painting Online Transaction, nu au fost neglijate nici celelalte sectiuni ale site-ului (sculptura, grafica, icoane, artizanat, antichitati).





Cum se cumpara?



Pentru a putea cumpara o lucrare de pe www.pot.ro primul pas este inregistrarea. Dupa comandarea online a lucrarii dorite, veti fi contactat prin e-mail sau telefonic pentru confirmarea comenzii si a adresei la care va fi trimisa lucrarea. De aceea, la inregistrare, trebuie sa introduceti o adresa de e-mail si un numar de telefon valide la care puteti fi contactat. Dupa confirmarea comenzii, vanzatorul va fi instiintat iar lucrarea va fi retinuta. Cumparatorul va face plata in contul pot.ro. In momentul in care plata este facuta, vanzatorul este notificat si trebuie sa faca livrarea lucrarii in cel mai scurt timp la adresa comunicata de catre administratorul site-ului. Cumparatorul confirma primirea, iar vanzatorului i se va plati contravaloarea lucrarii.



Si cum aproape orice sistem are si hibe, carcotasii pot sa se duca direct cu gandul la vanzatorul care nu livreaza lucrarea (deh, artistii sunt boemi). Intermediarul s-a gandit insa si la aceasta varianta: in cazul in care vanzatorul nu livreaza lucrarea, banii vor fi returnati cumparatorului (minus comisionul bancar), iar vanzatorul nu va mai avea dreptul sa vanda nici o lucrare prin intermediul pot.ro si va fi trecut pe lista neagra care va fi expusa pe site pentru prevenirea potentialilor cumparatori.





Galeriile din galerie



O galerie virtuala care atrage atentia prin designul "curat" si mai ales prin multitudinea de artisti care isi expun lucrarile aici este artline.ro.



"Ingredientele realizarii unui site in domeniul artei plastice (tehnica IT, consultanta in domeniu si legaturile stranse cu peste 50 de artisti plastici consacrati) ne-au stat la dispozitie din primul moment. Restul inseamna organizarea proiectului si munca sustinuta", explica Gabriela Pavel, project manager artline.ro. Intr-o galerie obisnuita un vizitator poate vedea intre 50 si 100 de lucrari. Intr-un site organizat ca si Artline numarul lucrarilor accesibile unui vizitator este de cel putin 1.200 si nu exista practic o limitare in acest sens. Asta ca sa nu mai vorbim de efortul minim pe care-l face un vizitator al site-ului pentru a vedea si alege lucrarile vreunui artist si de timpul necesar pentru aceasta. Beneficiile unei bune organizari sunt resimtite nu numai de vizitatori, ci si de artisti: prin seviciul "artline-host" acestia isi pot publica imagini si caracteristici ale lucrarilor proprii in scopul comercializarii acestora, prin configurarea unei galerii virtuale proprii. Pentru aceasta galerie si un numar de avantaje aduse de promovare, un artist care vrea sa publice pana la 10 lucrari trebuie sa plateasca suma de 2 euro lunar (fara TVA).



"Am constientizat ca ne aflam in etapa de "inceput al exploziei" in domeniul Internet si am constatat ca arta plastica romaneasca este slab reprezentata in domeniu. Pentru ca artistului plastic roman ii este greu sa fie "vizitat" (in special din motive financiare), am dedus ca modalitate cea mai de efect pentru a-l face public este Internetul. Legaturile personale cu unii artisti plastici au intregit premisele proiectului artline.ro", spune Gabriela Pavel.





Investitia in arta necesita fler



Multi cumpara obiecte de arta mai ales in frenezia decorarii unei case noi. Pentru unii insa, placerea strabaterii in pas agale a unei galerii de arta, a rotirii in jurul unei sculpturi sau cea a pipairii unei tapiserii, nu poate fi substituita de pozele de pe un site. Asadar, au aceste galerii virtuale clienti, si daca da, cine sunt acestia?



Gabriela Pavel este convinsa ca exista interes in a cumpara arta plastica romaneasca: "Cine cumpara? In general oameni intre 35 si 45 de ani foarte ocupati, pentru care vizitarea efectiva a unei galerii este greu de realizat.



Motivele achizitionarii de arta plastica ar putea fi doua: placerea de a decora biroul sau casa, sau investitia pur si simplu. Istoric vorbind, investitia in arta a conservat valoarea indiferent de cat de traumatizante financiar au fost perioadele istorice. Cota unui artist plastic consacrat nu scade. In cel mai rau caz, valoarea lucrarii se conserva. Trebuie avut in vedere faptul ca investitia in arta necesita o elaborare ceva mai sofisticata decat investitia in actiuni sau obligatiuni. In arta plastica, a cumpara o lucrare inseamna operarea cu intervale de timp mai mari si greu de cuantificat exact in timp. Pe de alta parte intuitia sau talentul de a alege ceva valoros nu are nici o legatura cu procentele, perioadele de scadenta sau sanatatea vreunei monede".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO