Business Hi-Tech

Georgescu şi Pitiş au lansat astăzi la Basel Vector Watch. Ce spune BBC: Ceasul cu o baterie de 30 de zile va fi utilizat pentru a verifica sute de notificări pe zi

Sursă foto: BBC

Sursă foto: BBC

Autor: Ştefan Stan

19.03.2015, 17:52 3421

Joi a fost lansat la Basel Vector Watch, o nouă familie de ceasuri inteligente care au mai puţine feature-uri decât ceasurile Apple sau Android, dar care au o durată a bateriei net superioară, scrie BBC. Noua generaţie de ceasuri a fost dezvoltată de antreprenorii români Radu Georgescu şi Andrei Pitiş. 

”Deja sunt destul de stresat cu bateria de la smartphone, sunt paranoic că o să se descarce, aşa că mereu port la mine mai multe baterii. Nu cred că oamenii vor să facă asta cu un ceas. Aici este avantajul nostru”, a declarat Joe Santana, CEO Vector Watch.

Ceasurile Vector reuşesc să atingă această performanţă a bateriei prin folosirea unui sistem de operare mai simplu, care se bazează pe display-uri LCD în alb şi negru şi o tehnologie a ecranului care îi permite să fie mereu aprins şi să expună imagini de înaltă rezoluţie, cu un consum minim de energie.

Asta înseamnă că utilizatorii Vector Watch pot să verifice sute de notificări pe zi, trimise prin intermediul unui smartphone care foloseşte ca sistem de operare Android, Windows sau iOS, şi totuşi să nu trebuiască să reîncărcare decât o dată la 30 de zile.

Andrei Pitiş este fondator şi director tehnic al Vector Watch. Firma, în care mai sunt acţionari şi românii Dan Tudose şi Irina Alexandru, l-a recrutat pentru funcţia de director general pe Joe Santana, fost CEO şi pre­şedinte al producătorului de ceasuri Timex. Desig­nerul angajat de Vector pentru a contribui la dezvoltarea ceasului este Steve Jarvis, care a fost senior designer în echipa gigantului american Nike care a dezvoltat diferite accesorii inteligente purtabile. 

Echipa de români care a lansat anul trecut proiectul Vector Watch al unui ceas inteligent, a înregistrat progrese „spectaculoase“ şi are şanse să dea lovitura la nivel global în con­diţiile în care piaţa de accesorii purtabile „smart“ va creşte puternic în următorii ani.

„Vector Watch nu exista acum 9 luni, dar este o companie care se mişcă extraordinar de repede, şi care a făcut multe lucruri spectaculoase, pe tăcute. Este o companie pe care merită să stai cu ochii, şi din punct de vedere business, şi din punct de vedere produs, şi din punctul de vedere al investiţiilor“, a declarat pentru ZF Radu Georgescu, unul dintre cei mai puternici antreprenori locali din IT, care a investit anul trecut 0,5 mil. euro în acest proiect.

Tentativa Vector Watch de a-şi face loc pe o pia­ţă unde concurenţi îi sunt nu doar giganţi ca Sam­sung, Apple sau Motorola, ci şi jucători mai mici vine într-un moment în care industria de IT locală este „într-o creştere formidabilă“, spu­ne Geor­gescu, luând ca reper faptul că hub-urile dedi­cate sprijinirii antreprenorilor în IT&C sunt pline.

„În urmă cu zece ani eu nu am găsit doi antreprenori pentru incubatorul de inovaţie pe care îl înfiinţasem. La un moment dat am închis proiectul. Acum acest tip de incubatoare duduie, sunt pline. Mi se pare extraordinar. Oamenii s-au prins că în antreprenoriat au o şansă să realizeze mai multe.“ Fondatorul Gecad este ca un vârf de lance al industriei, dar acum în România încep să apară zeci şi sute de „Radu Georgescu“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO