Business Hi-Tech

​Georgeta Cristina Crăciun, Comisar: Dronele trebuie folosite sub directa supraveghere a unei persoane adulte

​Georgeta Cristina Crăciun, Comisar: Dronele trebuie...

Autor: Ştefan Stan

14.06.2016, 13:03 271

Producătorii şi vânzătorii jucăriilor dronă trebuie să ţină cont de legislaţia în vigoare şi anume ordonanţa 21/1992 privind protecţia consumatorului, legea cadru. „Ne ocupăm numai de consumatori care sunt persoane fizice. Domeniul dronelor se împarte între persoane juridice şi fizice, iar ponderea persoanelor juridice care le utilizează este mai mare decât a persoanelor fizice.” În competenţa ANPC intră doar reglementările privind jucăriile de tip dronă, nu şi a dronelor de mari dimensiuni destinate altor tipuri de activităţi. „Persoanele juridice care folosesc astfel de dispozitive nu se încadrează în legislaţia noastră, nu avem cu ce să îi ajutăm în acest domeniu”, a spus Georgeta Cristina Crăciun, comisar în Comisariatul Regional ANPC Bucureşti în cadrul conferinţei „Revoluţia dronelor.”

Din verificările noastre, am regăsit drone calificate de către producători ca fiind jucării funcţionale, iar legea privind siguranţa jucăriilor trebuie respectată şi în acest domeniu, mai ales că uneori acestea pot deveni periculoase, a completat Crăciun. “Aceste jucării ar trebui să fie însoţite de avertismente foarte clare, dronele trebuie folosite sub directa supraveghere a unei persoane adulte.” Consumatorul trebuie avertizat cu privire la vârsta la care poate fi utilizată acea jucărie, iar vânzătorii care comercializează aceste drone pe site-uri expune informaţii cât mai succinte. “Întotdeauna se găseşte o motivaţie, cum ar fi spaţiul restrâns şi prea multă parte scrisă dăunează site-ului, iar deseori apar probleme referitoare la informare.”

Dronele sunt foarte bine comercializate pe site-uri şi mai puţin în magazine. Vânzătorul este primul responsabil de produsul care este expus la comercializare, iar legislaţia trebuie cunoscută de întreg lanţul de distribuţie. “Vânzătorul nu cunoaşte întotdeauna toate informaţiile şi detaliile pe care producătorul le ştie despre acel produs. Am întâlnit situaţii în care certificatele de garanţie emise pentru aceste produse nu au durată medie de utilizare, iar manualele de utilizare nu erau traduse în limba română. Această şegislaţie este bines ă fie cunsocută şi de producători.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO