Business Hi-Tech

Ghenea: Impreuna cu pcgarage.ro ajungem la 30 mil. euro

Ghenea: Impreuna cu pcgarage.ro ajungem la 30 mil. euro
23.09.2009, 18:33 144

Preluarea PCgarage, retailer online IT&C cu afaceri de 7,4mil. euro anul trecut, de catre Fit Distribution (Pcfun.ro), esteuna dintre cele mai importante tranzactii din retailul IT&Clocal, afirma omul de afaceri Marius Ghenea, care estimeaza ca princombinarea celor doua firme va obtine in acest an un rulaj de 30mil. euro.

PCGarage.ro, retailer online fondat si condus de antreprenorullocal Gabriel Vasile, a inregistrat anul trecut o pierdere de40.000 de euro si avea datorii de 600.000 de euro la finele anului,conform datelor de la Finante.

Ghenea nu a dorit sa ofere detalii despre valoarea tranzactiei,insa a amintit ca in aceasta perioada cumparatorii sunt cei care auprimul cuvant de spus. "Cred ca a fost o negociere avantajoasapentru ambele parti, insa este o realitate faptul ca, in lipsa unor cumparatori, investitori,caracteristica acestei perioade de criza, numarul antreprenorilorcare doresc un exit este semnificativ peste nivelul cererii de lacumparatorii de businessuri (ca mine), astfel ca ne aflam intr-opiata de fuziuni si achizitii in care parghiile se afla,intr-adevar, la cumparatori, la investitori", a spus Ghenea pentruZF.

"Nu pot indica o valoare a tranzactiei si nici nu pot face ocomparatie cu alte tranzactii anterioare ale mele, deoarece nicivaloarea banilor nu mai este aceeasi ca acum un an sau mai mult,este o realitate clara faptul ca acum, cash-ul are o valoare multmai insemnata."

Antreprenorul sustine ca preluarea PCgarage este una dintre celemai importante din retailul online local si ii va permite noiientitati sa concureze mai eficient cu eMag, liderul pietei."Tranzactia FIT - PC Garage este cea mai importanta consolidare dinintreg retailul online romanesc de la inceputuri si pana in prezentsi a doua mare tranzactie cu companii online a anului 2009, dupacea recenta realizata de Asesoft cu eMAG. (...) combinatiagenereaza o entitate suficient de importanta pe piata pentru puteaa concura in mod eficient cu liderul pietei, eMAG. Aceasta este oveste foarte buna pentru piata atat din perspectiva consumatorilor,cat si din perspectiva lanturilor de distributie de profil, care auacum o posibilitate reala de alegere a partenerilor de retailIT&C cei mai importanti", crede omul de afaceri.

Ghenea sustine, de altfel, ca rulajul cumulat al celor douafirme ar putea ajunge in acest an la 30 mil. euro. "FITDistribution era deja al doilea jucator de profil in piatae-commerce IT&C din Romania chiar si inainte de aceastaachizitie, cu cifre de afaceri de 15 milioane de euro anul trecut.PC Garage a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 8 milioane deeuro, in crestere an de an incepand cu anul infiintarii, 2005. Incursul anului 2009, ambele companii au continuat cresterea dinpunct de vedere al vanzarilor. PC Garage a raportat, in primajumatate a anului, o crestere de 20%, in timp ce FIT Distribution aavut o crestere consolidata de 35%, an la an. Astfel, la nivelulultimei luni calendaristice disponibile (august), cifrele deafaceri cumulate ale celor doua companii au fost de aproximativ 7,5milioane de lei, asa ca intr-o estimare anuala consolidatapro-forma, noua entitate ar avea cifre de afaceri totale de 30 demilioane de euro. Cifrele indicate aici nu includ vanzari dinonline-fashion mall-ul FashionUp.ro sau alte site-uri care nuapartin FIT, ci sunt investitii business-angel realizate de mineimpreuna cu alti antreprenori."

Ghenea a mai cumparat magazinele online shopit.ro, 24pc.ro si ainvestit in magazine online care vand flori si brazi, lansandrecent si un alt retailer online, FashionUP, specializat incomercializarea de imbracaminte, incaltaminte si accesorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO