Business Hi-Tech

Gigantul american IBM, presat să îşi reformeze din nou modelul de afaceri

Gigantul american IBM, presat să îşi reformeze din nou...

Autor: Liviu Popescu

22.10.2014, 00:04 473
Cea mai recentă tentativă a IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT la nivel mondial, de a îşi reforma modelul de afaceri vechi de un secol în faţa transformărilor periodice din sectorul tehnologic s-a împotmolit săptămâna aceasta când Ginni Rometty, CEO-ul IBM, a recunoscut că este nevoie de schimbări mult mai drastice pentru a face faţă revoluţiei cloud computing.

Cloud computing este o soluţie de utilizare a resurselor informatice externe, cum ar fi servere, aplicaţii software sau servicii, prin intermediul internetului care le permite companiilor, de exemplu, să nu mai cumpere servere scumpe.

Acţiunile companiei americane au deschis şedinţa de tranzacţionare de la începutul săptămânii cu un minus de peste 7% din cauza rezultatelor trimestriale slabe, care sunt sub aşteptările analiştilor.

Veniturile IBM au scăzut în trimestrul al treilea cu 4%, la 22,4 miliarde de dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul a scăzut cu 17% la 3,5 miliarde de dolari, pe fondul cererii mici pentru produse şi servicii high-tech, scrie Financial Times.

„Rezultatele înregistrate în al treilea trimestru au fost dezamăgitoare. Trebuie să ne reinven­tăm aşa cum am făcut-o şi în trecut“, a spus Rometty. 

În 2012, pre­decesorul lui Rometty, Sam Palmisano, a finalizat reformarea operaţiunilor companiei americane, reducând dependenţa faţă de producţia  hardware şi punând accent pe software şi servicii.

Cu toate acestea, Rommety a fost depăşită de creşterea serviciilor de cloud computing. Clienţii au început să prefere să plătească pentru a avea acces la bazele de date centralizate de unele companii precum Amazon decât să achiziţioneze servicii IT pe care grupuri precum IBM la administrează în propriile baze de date.

De asemenea, IBM se confruntă cu o cerere în scădere pe pieţele din Brazilia, Rusia şi China, trei dintre cele cinci ţări membre ale BRICS. Veniturile au scă­zut în acest trimestru cu 7% pe aceste pieţe.

Cele mai recente probleme ale IBM vin în condiţiile în care compania americană a raportat al nouălea trimestru consecutiv de scădere a veniturilor şi a profitului.

IBM a anunţat că va plăti 1,5 miliarde de dolari producătorului global de semiconductoare GlobalFoundries pentru ca acesta să preia unitatea neprofitabilă producătoare de cipuri a companiei americane, mutare prin intermediul căreia IBM susţine că va economisi miliarde de dolari, notează The Wall Street Journal.

Compania germană SAP, unul dintre cei mai mari producători de soluţii software de business, şi grupul american Oracle, cel mai mare producător de software din lume, au avertizat că nu vor atinge ţintele de profit stabilite, ceea ce înseamna că giganţii IT au „întârziat să reacţioneze la noile tehnologii cloud“, consideră Patrick Moorhead, un analist american în domeniul tehnologiei.

„Toate aceste mari companii au probleme deoarece clienţii se orientează către serviciile de cloud computing“, a adăugat el.    

Subsidiara din România a IBM a fost înfiinţată în noiembrie 1995 şi are aproximativ 1.500 de angajaţi. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 90 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO