Business Hi-Tech

Gigantul Deutsche Telekom intra in lupta pe o piata de 5 mld. euro

Gigantul Deutsche Telekom intra in lupta pe o piata de 5 mld. euro

Rene Obermann (primul din stanga) - directorul executiv al Deutsche Telekom si Panagis Vourloumis (al doilea din stanga), presedintele OTE Grecia i-au spus presedintelui Traian Basescu (dreapta) ca au in vedere investitii in infrastructura telecom din Romania

23.09.2008, 21:07 60

Prezenta in Romania a lui Rene Obermann - directorul executiv al Deutsche Telekom, cu afaceri anuale de peste 60 mld. euro, arata determinarea celui mai mare grup de telecomunicatii din Europa de a se lupta cu Romtelecom si Cosmote, operatori "castigati" prin preluarea unui pachet de actiuni al OTE, sa obtina o cota mai mare din piata locala telecom, evaluata la circa 5 mld. euro in acest an.

Alaturi de Panagis Vourloumis, presedintele OTE Grecia, Obermann a avut intalniri cu presedintele si cu primul-ministru al Romaniei. Aceasta este prima vizita in Romania a lui Obermann si un semn concret al interesului major pe care gigantul german il are pentru Romania: o piata care inca dispune de resurse importante de crestere, in special pe segmentul de internet si date. La data achizitiei pachetului de actiuni al OTE, oficialii Deutsche Telekom afirmau, de altfel, explicit, ca Romania este unul din motivele cheie care au dus la perfectarea tranzactiei.
Obermann si Vourloumis nu au avut intalniri cu presa, singurele informatii despre subiectul discutiilor de la Presedintie si Guvern fiind furnizate de partea romana. "Seful statului a fost informat asupra planurilor Deutsche Telekom de extindere geografica a activitatii. In cadrul discutiilor s-au facut referiri la investitiile pe care Deutsche Telekom intentioneaza sa le efectueze in dezvoltarea infrastructurii de telecomunicatii in Romania in urmatorii ani", conform oficialilor de la Administratia Prezidentiala. "Reprezentantii celor doua companii de telecomunicatii au apreciat, la randul lor, deschiderea Guvernului roman fata de investitiile straine si au evidentiat perspectivele bune pe care piata telecomunicatiilor din Romania le ofera investitorilor straini", conform reprezentantilor Guvernului.
Anul trecut, veniturile combinate ale Romtelecom si Cosmote au depasit usor
1 miliard de euro, sub businessul inregistrat de fiecare din subsidiarele locale ale gigantilor telecom mondiali Orange si Vodafone. Deutsche Telekom va avea de infruntat pe piata locala si unul din cei mai duri rivali, respectiv compania locala RCS&RDS, care s-a impus printr-o strategie a preturilor de o agresivitate fara precedent pe piata locala si care a fortat multi dintre concurentii sai sa se replieze pentru a nu-si pierde baza de clienti.
Oficialii Deutsche Telekom nu au facut pana in prezent niciun comentariu pe tema pasilor pe care ii vor face in Romania, iar in echipele de management ale Romtelecom si Cosmote nu a fost numit deocamdata niciun executiv care sa provina din grupul german. Pe de alta parte insa, chiar daca tranzactia cu OTE nu este complet finalizata, in Romtelecom si Cosmote exista deja echipe mixte de manageri care schimba informatii si lucreaza la viitorii pasi pe care ii vor face operatorii pe piata locala.
Chiar si in conditiile in care oficial nu exista informatii disponibile, este de asteptat ca unul dintre cele mai mari avantaje ale Romtelecom si Cosmote din intrarea Deutsche Telekom in actionariat sa fie integrarea intr-un grup international, care detine expertiza si un portofoliu vast de produse si servicii, ce pot fi lansate rapid si in Romania - asa cum se intampla in cazul Orange si Vodafone. La aceasta se adauga accesul la echipamente si servicii mai ieftine, care vor fi achizitionate la nivel de grup, la alte preturi decat cele la care avea acces OTE - un jucator regional pe piata globala telecom.
Romtelecom, care a primit ieri oficial de la Autoritatea Nationala de Comunicatii licenta de telefonie mobila, ar putea fi sprijinita sa lanseze rapid noi produse de voce si date, pana la finele acestui an.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO