Business Hi-Tech

Gigantul Intel va angaja câteva sute de programatori în România

Autor: Adrian Seceleanu

02.11.2010, 23:58 89

Compania americană Intel, un gigant IT cu venituri anuale de 35mld. dolari, îşi va deschide săptămâna viitoare la Bucureşti uncentru de dezvoltare de software, primul din Europa care va fidezvoltat de la zero.

Anunţurile de recrutare publicate pe site-ul Intel arată că firmaamericană va angaja în prima fază câteva zeci de oameni, în specialprograma­tori. Scenariile de dezvoltare aplicate până acum de Intelarată că centrele de acest tip ajung rapid la câteva sute deangajaţi, situaţie care se va repeta cel mai probabil şi înRomânia.

Oficialii Intel nu au dorit să facă niciun comentariu în legăturăcu deschiderea centrului de soft înaintea inaugurării oficiale desăptămâna viitoare.

Decizia Intel, una dintre cele mai mari 70 de companii americane,arată că România rămâne o destinaţie de top pentru deschiderea decentre de servicii sau de dezvoltare software, la zece ani de laprimul val de companii IT care începeau re­cru­tările pe piaţalocală. "Momentul care a marcat începerea investiţiilor masive înIT în România a fost decizia de a elimina venitul pe impozitulpro­gramatorilor, iar fostul preşedinte al Intel, Craig Barrett, aavut un rol cheie în realizarea acestui lucru, prin declaraţiilesale şi lobby-ul pe care le-a făcut", spune Varujan Pambuccian,membru în Comisia IT&C a Camerei Deputaţilor.

Mihai Tudor, directorul subsidiarei locale a gigantului IT americanIBM, care a deschis în 2000 primul său centru din Bucureşti, spunecă decizia Intel arată că "România rămâne în centrul atenţiei celormai mari companii IT", pentru că are capacitatea de a livra forţăde muncă bine calificată în acest domeniu. "IT-ul este unul dintrepuţinele domenii din România în care se văd rezultateleinvestiţiilor", a adăugat el.
De la centrul deschis în 2000 în care avea câ­te­va zeci de oameni,IBM are acum o subsidiară şi în Braşov şi a ajuns la peste 1.400 deangajaţi. Nu este însă singura companie ame­ricană IT care şi-adeschis un asemenea centru.
Companii de top din industria globală IT&C, precum Amazon,Adobe, IBM, Nokia, HP, Microsoft şi Oracle au, de asemenea,împreună, câteva mii de angajaţi în România în centre deschise înBucureşti, dar şi în centre universitare precum Iaşi sauCluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO