Business Hi-Tech

Google a câştigat 65 mld. $ în valoare într-o zi

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Anca Dumitrescu, Adrian Seceleanu

20.07.2015, 00:04 835

Acţiunile Google au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri la o cotaţie de 699,92 dolari, în creştere cu 16,3%, adăugând astfel 65 de miliarde de dolari, într-o singură zi, valorii de piaţă a gigantului online american, scrie Reuters.

Pe durata zilei de tranzacţionare acţiunile Google au atins un vârf de 703 dolari, evaluând astfel compania la 471,5 mld. dolari. Compania şi-a consolidat astfel poziţia de a doua cea mai valoroasă companie din lume, după Apple.

Evoluţia acţiunilor Google a avut loc în contextul în care compania a raportat un profit net şi venituri peste aşteptările analiştilor, în trimestrul al doilea, în timp ce directorul financiar Ruth Porat a semnalat reducerea cheltuielilor pe fondul scăderii tarifelor de publicitate, relatează MarketWatch. Google a raportat un profit net în creştere cu 17,3%, de la 3,35 miliarde de dolari la 3,93 miliarde de dolari. Veniturile au urcat cu 11%, la 17,73 miliarde de dolari. Excluzând fluctuaţi­ile de curs valutar, veniturile Google au urcat în trimestrul al doilea cu 18%.

Google a cheltuit miliarde de dolari pe centre de date, proprietăţi imobiliare, achiziţii şi activităţi de cercetare şi dezvoltare, pentru susţinerea afacerilor existente şi identificarea unor noi oportunităţi de dezvoltare, în domenii ca energie, îngrijirea sănătăţii şi transporturi.

Între timp, ritmul de creştere a încetinit, unii analişti fiind îngrijoraţi că afacerea principală a companiei, de căutare-publicitate, are probleme de adaptare la ecranele mai mici ale smartphone-urilor şi la creşterea aplicaţiilor mobile, tendinţe care exercită presiuni asupra pre­ţurilor publicitiăţii. În aceste condiţii, conducerea Google se concentrează mai mult pe reducerea costurilor, după creş­terea puternică de anul trecut.

În trimestrul al doilea, Google a raportat costuri şi cheltuieli de 12,9 miliarde de dolari, cu 10% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trrecut.

Cheltuielile au urcat cu 13% în primul trimestru şi cu 22% în trimestrul patru al anului 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO