Business Hi-Tech

Google, acuzata ca este instrumentul politic al SUA

Google, acuzata ca este instrumentul politic al SUA
21.03.2010, 23:05 38

Gigantul american Google, care detine cel mai popular motor decautare de pe internet, a fost acuzat de presa chineza ca ar serviinteresele serviciilor americane de informatii si ca este uninstrument politic al SUA, relateaza presa internationala.Acuzatiile au fost facute in contextul in care Google va anunta celmai probabil astazi daca se va retrage sau nu din China, unuldintre motivele invocate fiind cenzura impusa de guvernul comunistde la Beijing.

"Anumiti utilizatori de internet care prefera Google nu sunt lacurent cu faptul ca din cauza legaturilor stranse dintre Google siserviciile americane de informatii istoricul cautarilor lor peinternet este pastrat si va fi folosit de agentiile americane deinformatii", a scris agentia chineza de stat China Noua. In urma cudoua luni, Google a anuntat ca a fost victima unor atacuricibernetice din China si ca nu mai este de acord cu cenzura impusain aceasta tara, fiind gata sa isi inchida biroul local. Guvernulchinez impune operatorilor de internet sa blocheze anumitecuvinte-cheie si imagini pe care le considera inacceptabile.

Asteapta decizia UE in procesul cu Louis Vuitton siNike

Curtea Europeana de Justitie se va pronunta maine in legatura cuun proces in care este implicat Google si diferite branduri, precumLouis Vuitton sau Nike, in care compania americana este acuzata caafecteaza imaginea celebrelor branduri prin faptul ca le permitediferitelor companii care le comercializeaza produsele sa-si facareclama pe Google, prin serviciul AdWords, fara a plati o taxacatre compania producatoare.

Reprezentantii Loius Vuitton au declarat ca se tem ca imagineasa nu le fie afectata prin faptul ca produsele comercializate decompaniile respective ar putea fi piratate.

O decizie impotriva Google ar putea avea efecte negative asuprabusinessului companiei pe segmentul publicitatii online, carereprezinta 97% din veniturile sale anuale, adica aproape 24 mlddolari (17,7 mld. euro). Serviciul AdWords a generat 21 de miliardede dolari (15,4 mld. euro) in 2008.

Cum functioneaza masina de publicitate de 24 mld.$

Google AdWords este un serviciu de publicitate online platita,care functioneaza dupa metoda cost pe clic (pay per clic), ceea ceinseamna ca un client al Google AdWords va fi taxat doar inmomentul in care un utilizator care navigheaza pe internet a datclic pe link-ul aferent anuntului afisat de motorul de cautare.Oficialii Google si-au prezentat sistemul de publicitate AdWords siin Bucuresti, cu ocazia unui seminar pe tema promovarii turismuluiromanesc. Afacerile Google in Romania sunt estimate la catevamilioane de euro anual, piata locala de publicitate online fiindevaluata la circa 20 de milioane de euro anul trecut.

Prin sistemul de publicitate Google AdWords, reclameleclientilor sunt afisate doar pentru utilizatorii care cauta peinternet anumite cuvinte-cheie legate de compania respectiva.

Pentru a face publicitate online prin Google AdWords, un clienttrebuie sa isi faca un cont, dupa care sa aleaga cuvintele-cheiepentru anuntul publicitar si ulterior sa realizeze un anuntpublicitar. Acest anunt publicitar va fi afisat in partea dreapta arezultatelor afisate de motorul de cautare dupa cuvintele-cheietastate de utilizator. Spre exemplu, o companie care vinde cazarein Sinaia poate alege ca reclama sa ii fie afisata pentru aceiutilizatori care cauta pe Google "cea mai ieftina cazare dinSinaia".

Pretul pe care clientul il va plati pentru fiecare cuvant-cheiese stabileste printr-un sistem de tip licitatie - cu cat cuvantuleste unul mai general si mai cautat, cu atat pretul va fi mai mare.Suma minima necesara pentru a putea demara o campanie prin AdWordseste de aproximativ 40 de euro.

"Investitia initiala este de un dolar pentru cinci clickuri", adeclarat Iulia Mihailescu, 26 de ani, account managerul Googlepentru piete noi din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa,adaugand ca in cazul in care unul din cinci utilizatori devineclientul companiei respective, atunci acesta va aduce venituri caresa acopere sau chiar sa depaseasca investitia in reclama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO