Business Hi-Tech

Google aruncă piaţa telefoanelor mobile în aer: Cumpără Motorola Mobility cu 12,5 miliarde dolari şi atacă în plin iPhone-ul lui Apple

Google aruncă piaţa telefoanelor mobile în aer: Cumpără Motorola Mobility cu 12,5 miliarde dolari şi atacă în plin iPhone-ul lui Apple

Autor: Adrian Voicu

15.08.2011, 15:01 2819

Google va cumpăra producătorul de telefoane mobile Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde de dolari, un preţ cu 61% mai mare decât cel de la bursă.

Gigantul internet care a pus bazele principalului sistem de operare care a reuşit să concureze iPhone, elimină astfel intermediarii care până mai ieri au realizat telefoane sub brandul Google.

Astfel, Google va concura direct cu Apple, dar şi cu alţi producători de telefoane mobile care folosesc sistemul de operare Android.

"Angajamentul Motorola Mobility faţă de Android a creat o potrivire naturală pentru cele două companii. Împreună vom crea experienţe incredibile ce vor duce la o explozie a ecosistemului Android în beneficiul consumatorilor, partenerilor şi dezvoltatorilor. Sunt bucuros să-i întâmpin pe cei de la Motorola în familia noastră", a declarat şeful Google, Larry Page, într-o conferinţă de presă susţinută luni.

Acţionarii vor primi pentru titlurile companiei 40 de dolari/acţiune cash. Ambele consilii de conducere ale companiilor au aprobat tranzacţia.

Google, al cărui sistem de operare rulează pe telefoanele produse de multe companii precum Motorola sau Samsung Electronics, va obţine prin această tranzacţie accesul la patente ce îi vor permite să realizeze telefoane care să concureze cu cele realizate de Apple.

Titlurile Motorola Mobility au urcat cu 31 de cenţi la 24,47 dolari pe piaţa electronică, în timp ce titlurile Google au avansat cu 1,64 dolari la 563,77 dolari/acţiune.

"Această tranzacţie oferă valoare semnificativă acţionarilor Motorola Mobility şi oferă noi oportunităţi pentru angajaţii, clienţii şi partenerii din întreaga lume. Avem un parteneriat activ cu Google în privinţa dezvoltării platformei Android şi acum prin această colaborare, vom fi capabili să realizăm produse şi mai inovative şi să livrăm soluţii de mobilitate superioare pentru device-urile şi electrocasnicele noastre", a declarat Sanjay Jha, CEO al Motorola Mobility.

Într-o postare pe blogul companiei, Larry Page scrie că prin această achiziţie gigantul urmăreşte să păstreze neschimbată politica de licenţiere a Android: "Achiziţia nu va schimba cu nimic angajamentul nostru de a continua să dezvoltăm Android ca o platformă deschisă. Motorola va rămâne licenţiată a Android şi Android va rămâne liber. Vom conduce Motorola ca o afacere separată. Mulţi parteneri hardware (producători de telefoane mobile - n.r.) au constribuit la succesul Android şi ne aşteptăm să continuăm colaborarea cu toţi pentru a satisface utilizatorii".

"Am explicat recent cum companii precum Microsoft şi Apple se aliază pentru a ataca patentele Android. Departamentul Justiţiei din SUA a trebuie să intervină într-o astfel de acţiune în justiţie pentru 'a proteja concurenţa şi inovarea în cadrul comunităţii open source' şi în prezent analizează rezultatele licitaţiei pentru patentele Nortel. Achiziţia Motorola va creşte competitivitatea întărind portofoliul de patente al Google, permiţându-se să protejăm Android de ameninţările necompetitive venite din partea Microsoft, Apple sau a altor companii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO