Business Hi-Tech

Google Bucharest declară 2,5 mil. euro pe 2012, dublu faţă de 2011

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Adrian Seceleanu

23.06.2013, 22:51 357

Google Bucharest SRL, companie deţinută integral de gigantul american care domină piaţa globală de publicitate online cu venituri de 70 mld. euro în 2012, a raportat anul tre­cut la Registrul Comerţului o cifră de afaceri netă de 11,2 mil. lei (2,5 mil. euro) chiar dacă veni­tu­rile firmei de la clienţi din România s-ar fi apropiat, conform unui raport al agenţiei de publicitate Initiative Media, de 16 mil. euro.

Diferenţa dintre veniturile raportate de Google Bu­cha­rest SRL şi estimarea privind încasările companiei de la clien­ţii care îşi fac publicitate prin platforma Google Ad­words poate fi dată de faptul că firma americană emite fac­turile pentru serviciile prestate prin filiala din Irlanda.

Miza unei eventuale declarări şi impuneri în România a celor 16 mil. euro venituri estimate de Initiative Media pen­tru Google România o reprezintă însă definirea „sediului permanent“. Consultantul fiscal Emilian Duca, managing director al companiei Tax & Business Solutions, spune: „Câtă vreme un salariat local nu are autoritatea de a semna contracte sau de a vinde, nu poţi să emiţi decizii de impu­nere“. Compania are 8 angajaţi în România.

Deja în Franţa, Anglia şi Polonia există un conflict între autorităţile fiscale şi Google privind raportarea subevaluată a veniturilor din publicitate.        

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 24.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO