Business Hi-Tech

Google vrea să dezvolte propriile maşini autonome care ar putea deveni taxiuri robot

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

27.08.2013, 19:30 311

Google se află în discuţii cu mari producători de componente auto precum Continental AG şi Magna International pentru a dezvolta noi maşini după specificaţiile gigantului IT american, potrivit informaţiilor postate de fosta jurnalistă de la The Wall Street Journal Jessica Lessin şi preluate de The Telegraph. Surse apropiate situaţiei susţin că Google a studiat care ar fi modalitatea prin care aceste vehicule ar putea face parte dintr-un sistem de „robo-taxi”, care să transporte persoanele care fac naveta pentru a ajunge la locul de muncă sau alţi pasageri la cerere, reducându-se astfel nevoia oamenilor de a avea propria maşină.

Pentru început, taxiurile robot vor avea însă nevoie de o persoană care să stea la volan în caz de urgenţe, însă în timp aceste maşini vor ajunge să circule complet autonom, fiind cel mai probabil conectate la o aplicaţie pentru telefoane mobile. Google a investit recent 258 milioane de dolari într-o aplicaţie pentru taxiuri numită Uber, care le permite clienţilor să comande limuzine în doar câteva minute. Compania Uber este evaluată în prezent la 3,5 miliarde de dolari. Actuala flotă de maşini autonome de la Google are modele Toyota echipate cu camere video, senzori, radare şi soft propriu, care costă circa 150.000 de dolari fiecare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO