Business Hi-Tech

Groupon face furori pe bursă în prima zi de tranzacţionare

Groupon face furori pe bursă în prima zi de tranzacţionare

Foto AFP

Autor: Radu Racu

07.11.2011, 00:00 765

Listarea la bursă a Groupon, cel mai mare jucător de pe piaţa site-urilor de cupoane de reduceri, a fost primită cu entuziasm de investitori în prima zi de tranzacţionare, acţiunile înregistrând vineri un salt de 50% în primele minute.

Avansul uriaş din debutul şedinţei bursiere subliniază interesul major de pe piaţa de capital pentru afacerile de internet şi infirmă, cel puţin în primă fază, scepticismul analiştilor faţă de o companie al cărei model de business este considerat supraevaluat, scrie Bloomberg BusinessWeek. Groupon s-a listat pe Wall Street joi, în urma unei oferte publice iniţiale (IPO) în care acţiunile s-au vândut cu 20 de dolari bucata, peste intervalul de 16-18 dolari din prospectul de emisiune.

Compania a obţinut 700 de milioane de dolari din listare, aceasta fiind cea mai mare ofertă publică iniţială a unei companii active pe internet, după Google. Valoarea de piaţă a site-ului de reduceri este de 12,7 miliarde de dolari, conform preţului din IPO. Acţiunile Groupon au închis ziua la valoarea de 26,11 dolari, în creştere cu 30%. Groupon a fost înfiinţată în anul 2008 şi vinde pe internet cupoane de reducere pentru aproape orice, variind de la tratamente spa la operaţii estetice.

În luna septembrie a acestui an compania a intrat în centrul unui scandal după ce a recunoscut că a anunţat venituri mai mari decât avea în realitate. Groupon este şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de cupoane de reduceri din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO