Business Hi-Tech

Grupul OTE va tăia din nou salariile în Grecia. Tsamaz: arbitrul telecom ne loveşte mai rău ca recesiunea

Grupul OTE va t`ia din nou salariile \n Grecia. Tsamaz: arbitrul telecom ne love[te mai r`u ca recesiunea

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

20.03.2012, 19:45 906

Grupul elen OTE, cel mai mare operator telecom din sud estul Europei, care deţine în România companiile Cosmote, Romtelecom, Germanos şi Zapp, va tăia salariile angajaţilor din Grecia şi mai drastic decât estimase anterior pentru a supravieţui unei politici de reglementare cu efecte mai dure decât cele ale recesiunii, a declarat într-un interviu pentru Reuters Michael Tsamaz, directorul executiv al companiei.

"Autoritatea de reglementare provoacă grupului OTE o problemă mai mare decât recesiunea. Nu putem continua în acest ritm, este o problemă de viaţă şi de moarte pentru companie", a declarat Tsamaz.

Pentru că are o poziţie dominantă pe piaţa de telefonie fixă din Grecia, grupul OTE nu poate lansa nicio ofertă comercială nouă fără aprobarea autorităţii de reglementare, care monitorizează şi costurile pe baza cărora operatorul îşi fundamentează tarifele.

În acest context, în care arbitrul telecom întârzie să răspundă solicitărilor OTE de a-i permite să-şi ajusteze tarifele la condiţiile de pe piaţă, grupul elen a ajuns să aibă preţuri mai mari şi cu 50% faţă de cele ale rivalilor iar în acest context în fiecare trimestru peste 100.000 de clienţi îşi închid abonamentele în favoarea unor jucători mai mici, şi mai ieftini, potrivit OTE.

În Europa diferenţa dintre preţurilor operatorilor foşti monopolişti precum OTE şi cele practicate de rivali este de 10-15%, nu de 50% ca în Grecia, a spus Tsamaz. "Dacă tarifele propuse de OTE ar fi aprobate, atunci ritmul de scădere al veniturilor OTE ar fi mai mic", a spus şeful grupului elen de telecomunicaţii.

Salarii mai mici şi noi planuri de retragere voluntară din companie

Grupul elen OTE va demara în curând discuţii cu sindicatele despre aplicarea unor reduceri şi mai drastice ale salariilor, care să ducă la economii mai mari decât cele programate iniţial, de 160 mil. euro în perioada 2012-2014.

De asemenea, compania nu va angaja noi oameni pe toate posturile care devin libere prin pensionarea angajaţilor existenţi şi va lansa un nou program de plecări voluntare din firmă, în condiţiile în care sistemul de impozitare va fi favorabil unei asemenea operaţiuni.

Datorii care ajung la scadenţă

Un împrumut de 763 mil. euro contractat de OTE de la un grup de bănci va deveni scadent în această toamnă. Anul viitor, alte datorii de 894 mil. euro ajung la scadenţă, la fel ca şi o emisiune de bonduri de 1,24 mld. euro. În acest context, OTE a anulat planurile de a plăti dividende şi va proceda la fel şi anul viitor. Compania a declarat că se aşteaptă să fie capabilă să-şi plătească sau să-şi refinanţeze împrumuturile din cash flow şi vânzarea de active.

Grupul OTE are în România un business de peste 1 mld. euro anual, prin companiile pe care le deţine: Cosmote, Romtelecom, Germanos şi Zapp.
40% din acţiunile OTE sunt deţinute de grupul german Deutsche Telekom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO