Business Hi-Tech

Grupul Telekom a lansat împreună cu chinezii de la ZTE un proiect smart-city în Constanţa. Primarul Decebal Făgădău: Întâi facem teste, anul viitor ne pregătim strategia pentru smart-city, şi apoi vom face şi achiziţii

Decebal Făgădău - primarul Constanţei şi Ovidiu Ghiman - director comercial B2B al Telekom România la confernţa care a marcat lansarea proiectului smart city din Constanţa

Decebal Făgădău - primarul Constanţei şi Ovidiu Ghiman - director comercial B2B al Telekom România la confernţa care a marcat lansarea proiectului smart city din Constanţa

Autor: Adrian Seceleanu

16.06.2017, 17:49 2547

Telekom România, cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, a lansat oficial vineri, în Constanţa împreună cu compania chineză ZTE în calitate de partener tehnologic al doilea proiect smart-city în care este implicat operatorul, şi care include soluţii inteligente de parcare şi iluminat stradal dar şi alte module printre care se numără o priză pentru încărcarea autovehiculelor electrice şi senzori pentru monitorizarea mediului, dar şi unul prin care sunt furnizate servicii gratuite de internet prin tehnologia wi-fi.

„Este al doilea proiect de smart city pe care îl derulăm, ca parte a viziunii pe care p avem la nivel de grup privind viitorul, care ne aşteptăm să fie unul al echipamentelor interconectate. Este un proiect pilot mic, însă ne bucurăm că strategia oraşului este să demareze proiecte pilot care să le arate cetăţenilor şi vizitatorilor beneficiile unui oraş inteligent”, a declarat Miroslav Majoros, CEO al grupului Telekom România.

Ovidiu Ghiman, director executiv comercial pe segmentul business al Telekom România, şi cel care coordonează eforturile grupului de a se extinde pe noi segmente de business, precum proiectele smart-city sau integrarea de soluţii IT&C, pentru a diversifica sursele de venituri ale operatorului de comunicaţii, a menţionat că au existat discuţii cu autorităţile din mai multe oraşe înainte de a selecta Constanţa. Grupul a mai realizat un proiect pilot smart-city în sectorul 4 din Bucureşti.

“De la primele proiecte dezvoltate de grup în această direcţie am continuat să testăm noi tehnologii şi avem în plan să dezvoltăm conceptul de smart-city dincolo de promisiunea de eficienţă pe care o oferă. Am discutat până acum cu peste 50 de primării, cărora le-am prezentat propiecte de tip smart-city care oferă soluţii pentru problemele pe care le au şi autorităţile şi cetăţenii. Am găsit la Primăria Constanţa o echipă de oameni deschişi şi informaţi atunci când am discutat de soluţiile smart-city. Am lucrat 8 luni de zile pentru a lansa acest proiect. Primăria Constanţa vrea să testeze în acest an cât mai multe tehnologii pentru a demara o implementare a unei soluţii smart-city anul viitor”, a declarat în cadrul conferinţei de presă care a marcat inaugurarea proiectului Ghiman. “În cadrul acestui proiect ne demonstrăm şi capabilităţile de integrator de sistem. Noi uşurăm munca primăriilor oferind administraţiilor sfaturi despre ce soluţii sunt cele mai bune pentru fondurile de care dispun”.

Proiectele de tip smart-city ar putea fi realizate din fonduri europene, a adăugat Ghiman. “Sunt disponibile peste 300 de milioane de euro din fonduri europene pentru proiecte de tip smart-city”, a adăugat el.

Soluţiile implementate de Telekom Romania în zona Sălii Sporturilor din Constanţa constă în echiparea unei parcări - cu o capacitate de 50 de locuri - cu senzori plasaţi în asfalt, şi care sunt conectaţi la o platformă care procesează în timp real informaţiile privind disponibilitatea locurilor, cinci stâlpi de iluminat care au la bază tehologia LED, un pilon multifuncţional care integrează nouă funcţionalităţi (prinre care: o cameră video cu un unghi de 360 de grade care poate transmite live imagini din jur; un ecran pe care pot fi afişate diferite informaţii; un modul de analiză a condiţiilor de mediu) şi conectivitate wi-fi gratuită pentru persoanele aflate în zonă.

Decebal Făgădău, primarul oraşului Constanţa, a declarat că în acest an municipalitatea îşi propune să realizeze cât mai multe proiecte pilot - nu doar pe cel demarat cu Telekom - pentru ca în prima parte a anului viitor municipalitatea să îşi poată defini strategia smart-city, urmând ca în a doua jumătate a anului 2018 documentul să fie lansat în consultare publică pentru ca ulterior să înceapă şi licitaţii pentru demararea efectivă a unor implementări.

“Vrem ca fiecare proiect smart city pe care îl realizăm sa atingă  mai multe dimensiuni, respectiv să ne ajute să avem un oraş sigur - pentru că suntem şi un oraş la graniţa NATO, să reducem consumul de energie şi să sprijine mobilitatea. Anul acesta este un an laborator pentru noi, în care testăm soluţii, în care testăm tehnologii, este un an în care vrem să învăţăm unde se duce lumea, să intrăm în contact cu toţi furnizorii, pentru că ştim că durata de implementare a unui proiect poate fi şi de doi ani de zile astfel că dorim să ne asigurăm că tehnologiile nu vor fi depăşite”, a declarat Făgădău.

Primarul Constanţei a declarat că proiectele care urmează să fie implementate vor fi stabilite şi în funcţie de reacţia cetăţenilor şi că primăria îşi doreşte să creeze o aplicaţie care să integreze toate platformele inteligente care vor exista în oraş. “Mă interesează şi gradul de acceptanţă de către populaţie, ce note va da populaţia fiecărei soluţii în parte. De asemenea eu vreau ca cetăţenii să acceeze aplicaţia oraşului şi de acolo să primească informaţiile despre Constanţa. Vreau ca oamenii să nu folosească doar echipamente inteligente ci şi soluţii inteligente. Din acest proiect pilot vom învăţa cu toţii. Până la finele anului vom avea cel puţin alte 5 locuri în care vom face teste”.

Întrebat la cât se ridică valoarea investiţiei în acest proiect, care este suportată integral de Telekom şi de partenerii săi fară ca primăria să contribuie, Ovidiu Ghiman nu a dorit să ofre detalii, menţionând doar că suma alocată a fost asemănătoare cu cea alocată în cadrul proiectului de la Primăria sectorului 4 din Bucureşti, şi care a avut o configuraţie asemănătoare.

“Cel mai important lucru este să găsim un model de succes în a dezvolta asemenea proiecte”, a menţionat în cadrul conferinţei şi Li Ming, vicepreşedinte al companiei chineze ZTE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO