Business Hi-Tech

Grupul Telekom România desfiinţează postul de supervizor ocupat la fostul Cosmote de Florin Bica, care este şi liderul unui sindicat care a contestat vocal legalitatea şi modul în care se desfăşoară procesul de reorganizare “New Telekom”. “Nu este concediat salariatul ci liderul de sindicat”

Decizia de concediere primita de Florin Bica

Decizia de concediere primita de Florin Bica

Autor: Adrian Seceleanu

08.06.2017, 09:09 2878

Florin Bica, supervizor comunicare retail & merchandising în cadrul fostei companii Cosmote, care este cunoscut din poziţia de lider vocal al SNTM - unul dintre sindicatele operaţionale în cadrul companiilor care fac parte din Telekom România, şi care a ridicat în spaţiul public, în ultimele luni, numeroase semne de întrebare în legătură cu legalitatea procesului de restructurare demarat de operatori, va fi concediat de grupul de comunicaţii fixe şi mobile, în condiţiile în care postul pe care îl ocupa va fi desfiinţat, odată cu întregul compartiment, începând cu data de 1 iulie.

Decizia de concediere a fost emisă în data de 7 iunie şi nu i-a fost înmânată acestuia la sediul companiei, ci i-a fost transmisă la domiciliu prin intermediul Biroului de executor judecătoresc Paula Daniela Somaldoc, conform documentelor puse la dispoziţie de Bica.

“Prin prezenta notificare vă comunicăm decizia de concediere nr. 1.2198 din 7 iunie 2017”, arată documentul, care apoi menţionează motivele pentru care este luată decizia de încetare a contractului de muncă.

Bica a menţionat că va ataca în instanţă decizia de concediere emisă de departmentul de HR condus de Carmen Dumitrache. “Mă îndrept cu speranţă spre instituţiile abilitate ale statului român, dar şi ale instanţelor de judecată, în aceeaşi calitate legală de Preşedinte SNTM şi Vicepreşedinte BNS. În schimb, de data acesta, ca fost angajat, în comparaţie cu calitatea de salariat reclamant din procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată sau a plângerilor depuse spre cercetare”, conform mesajului transmis miercuri seară de Florin Bica.

“Decizia de concediere nu este a salariatului Florin Bica, este a liderului de sindicat Florin Bica”, a declarat joi dimineaţă pentru ZF Bica, care a adăugat că se va întâlni cu avocaţii pentru a discuta metodele de atac ale decizie. “Astăzi la orele 15:00 am întâlnire cu avocaţii pentru a întemeia o noua plângere penală şi totodată, pentru a stabili paşii următori în ceea ce priveşte contestaţia deciziei de concediere. Decizia devine aplicabila după expirarea termenului de preaviz legal şi este atacabilă în termen de 45 de zile potrivit art. 211, lit. a din Legea nr. 62/2011.”

Bica a atacat dur compania, susţinând că decizia de concediere ar viza transmiterea unui mesaj către eventualii “răzvrătiţi” care nu ar accepta procedurile prevăzute de management pentru programul de restructurare.

Organizaţia condusă de Bica, cu membri în cadrul companiilor din divizia de telefonie mobilă a grupului - respectiv Telekom Mobile Communications, Germanos şi Sunlight, a ridicat în ultimele luni mai multe semne de întrebare privind legalitatea metodelor utilizate de departamentul de HR al grupului Telekom în procesul de restructurare, asaltând atât grupul de companii cât şi alte instituţii ale statului dar şi ambasada Germaniei, de exemplu, cu întrebări şi mesaje legate de reorganizare. Adesea, mesajele transmise de SNTM au conţinut exagerări şi, în unele cazuri, chiar derapaje ale limbajului, însă este de notat că motivul invocat de grupul Telekom pentru concediere este cel de desfiinţare al întregului compartiment în care activa liderul de sindicat.

În cele mai recente mesaje Bica a cerut grupului Telekom să clarifice dacă este adevărat că în cadrul procesului de reorganizare a fost creată şi o schemă “preferenţială” de plăţi compensatorii care ar urma să fie disponibilă doar anumitor angajaţi, dar şi de ce fişele de post pentru noile posturi de execuţie din cadrul companiilor sunt aproape similare cu cele ale posturilor de manageri şi supervizori care urmează să fie desfiinţate. Practic, prin întrebările transmise Bica sugerează că grupul Telekom le va cere multor angajaţi să execute, la finalul procesului de restructurare, aceleaşi sarcini pe care le realizau şi anterior din calitate de manageri, şi să aibă aceleaşi responsabilităţi, însă de pe o poziţie inferioară, posibil mai prost plătită.

Din “valul” de adrese emise de SNTM - dintre care o mare parte au devenit publice, cel mai probabil spre nemulţumirea echipei de conducere a grupului - rezultă şi că opţiunile managerilor care îşi pierd postul de a ocupa o altă funcţie de conducere sunt, în realitate extrem de limitate, şi că marea miză a întregului proces de reorganizare este ca departamentul de HR al Telekom să convingă un număr cât mai mare de salariaţi afectaţi să plece prin acordul părţilor şi nu trecând prin toate etapele unei proceduri “clasice” de concediere.

Mai exact, printre întrebările adresate de SNTM echipei de conducere a grupului Telekom se numără cele de a răspunde în legătură cu: “legalitatea pentru care posturile de execuţie au o fişă a postului identică într-o proporţie mai mare de 50% cu a posturilor de conducere anunţate ca fiind închise din 1 iulie 2017; “dacă aţi acordat sume de bani compensatorii diferite, în baza unor formule de calcul aplicate preferenţial şi/sau în funcţie de persoane”; “temeiul de drept prin care un salariat cu CIM în derulare este obligat sa răspundă pozitiv “ofertei de concurs” pentru ocuparea propriului post sau al unui post inferior, dar care în conţinut este într-o mare proporţie, similar cu cel anunţat ca fiind închis”; “daca aţi decis aplicarea de demisii voluntare prin acordul părţilor si aplicarea de avantaje băneşti, care este baza legală pentru care aplicarea se face direcţionată către o foarte mică parte a salariaţilor, discriminatoriu faţă de cei mai mulţi dintre salariaţi”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO