Business Hi-Tech

GSMA: Internetul mobil, mai putin afectat de criza

17.02.2009, 17:24 30

In urmatorii patru ani, numarul de conexiuni la comunicatii mobile (voce si date) ar putea creste cu 2 miliarde, ceea ce reprezinta un spor de 50% fata de 2009, a anuntat GSMA la Mobile World Congress, cel mai mare targ al industriei de telefonie mobila, aflat in desfasurare in aceste zile la Barcelona.

GSMA este organizatia mondiala care reprezinta interesele industriei de comunicatii mobile, reunind peste 750 de operatori telecom si aproape 200 de producatori de terminale, software sau de echipamente.
Omenirea a inregistrat in aceste zile 4 miliarde de conexiuni mobile si este posibil sa se atinga 6 miliarde de conexiuni in 2013, afirma oficiali ai GSMA, care, pe de alta parte, admit ca incetinirea economica globala "are impact asupra fiecarui element al industriei comunicatiilor". 
GSMA estimeaza ca industria va creste in ciuda crizei urmand trei directii: integrarea de conexiuni mobile in cat mai multe echipamente electronice (de pilda, in laptopuri), cresterea numarului de clienti din tarile emergente si dezvoltarea broadband.
Este dat exemplul Indiei al carui numar de noi clienti la comunicatiile mobile sporeste in medie cu 10 milioane in fiecare luna, iar abonatii cu vechime trec la utilizari mai sofisticate, de la simple servicii de voce la cele de internet, e-mail, e-banking mobil. Faptul ca industria telecom vede ca motor de crestere zona tarilor sarace este ilustrat si de crearea unui fond de dezvoltare menit sa faciliteze accesul la servicii mobile in zonele in care locuitorii traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi. GSMA subliniaza ca industria poate depasi criza si prin dezvoltarea comunicatiilor mobile broadband pe pietele mature si nu numai: din cele 4 miliarde de conexiuni, doar 100 de milioane sunt de mare viteza.
Nu lipsesc calculele menite sa incurajeze tarile sa adopte broadband-ul mobil. Astfel, eliberarea unor noi spectre de frecventa pentru comunicatiile mobile ar aduce Chinei un plus de 211 miliarde de dolari la Produsul Intern Brut, iar Indiei un spor de 95 de miliarde de dolari.
"Daca industria comunicatiilor mobile ar putea sa creasca in continuare in ritmul ultimilor 15 ani, atunci ar deveni cu siguranta una dintre locomotivele care va scoate economia din actuala recesiune" a spus Alexander Izosimov, chairman al GSMA.
Ca exemplu de integrare a tehnologiilor mobile in device-uri, producatorul Asus a anuntat ca a pregatit deja modemuri 3,5 G pentru popularele sale notebook-uri EEE care vor fi echipate cu noul sistem de operare Windows 7, sistem aflat abia in stadiul beta.
In conditiile de criza, companiile care au venit la World Mobile Congress par mai dinamice si mai creative ca niciodata, iar managerii lor, de la seful Microsoft la cel al portalului de socializare MySpace, fac eforturi deosebite sa gaseasca cai de colaborare si sustinere reciproca.
Astfel, Steve Ballmer, directorul executiv al Microsoft, a pus la cale un marketing happening la Barcelona, intrand, in timpul unei conferinte de presa, in videocall cu unul dintre sefii LG Electronics pentru a promova un telefon 3G miniaturizat sub forma de ceas de mana. 
Dincolo de astfel de gadgeturi, LG lucreaza in paralel cu doi mari furnizori de echipamente de retea pentru implementarea LTE, viitoarea tehnologie de broadband, considerata a fi generatia a patra (4G) de comunicatii mobile: cu Alcatel-Lucent face experimente in Franta si Statele Unite, iar cu Nortel, in Canada.
Viteza la care modemul LTE conceput de LG trasmite datele este in jur de 40 Mbps, suficient de pilda pentru video streaming HD fara niciun fel de probleme.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO