Business Hi-Tech

GTS Telecom: Ne uitam si la achizitii, dar planul este sa crestem organic

GTS Telecom: Ne uitam si la achizitii, dar planul este sa crestem organic

Dan Mihaescu, Country Manager GTS Telecom Romania: Posibilele achizitii vor viza companii cu un profil similar GTS Telecom Romania sau care au sanse sa ajunga la acest profil. De asemenea, va conta in decizia de achizitie si structura portofoliului de clienti, care trebuie sa se apropie de a noastra, respectiv din segmentul corporate. Avem si o lista scurta de operatori care ne intereseaza, dar pentru a se realiza o achizitie trebuie sa se alinieze multe stele (...) Trebuie sa fie un pret corect, la un moment potrivit, la o data care sa ne intereseze.

02.06.2008, 19:51 139

GTS Telecom Romania, unul din cei mai mari operatori alternativi specializati in furnizarea de servicii pentru corporatii si pentru alte companii telecom, are o "lista scurta" de posibile achizitii ale unor operatori de pe piata locala, dar planurile de business prevazute de noii actionari pun accent in primul rand pe posibilitatile de crestere organica ale firmei.
"Posibilele achizitii vor viza com-panii cu un profil similar GTS Telecom Romania sau care au sanse sa ajunga la acest profil. De asemenea, va conta in decizia de achizitie si structura portofoliului de clienti, care trebuie sa se apropie de a noastra, respectiv din segmentul corporate", a declarat Dan Mihaescu, directorul general al operatorului.
GTS, care ofera servicii de date exclusiv pentru companii si are contracte si cu alti operatori precum Orange Romania, a inregistrat in T1 2008 afaceri de 4,3 mil. euro, in crestere cu 33% si un rezultat EBITDA (profit operational inainte de plata dobanzilor, a taxelor, depreciere si amortizare) de 1,3 mil. euro, in crestere cu 18%. Anul trecut, veniturile filialei din Romania, care si-a inceput activitatea in anul 1993, au crescut cu 27,7% fata de 2006, la 16,17 milioane de euro, iar EBITDA a atins 3,9 milioane de euro. Pentru 2008, compania vizeaza atingerea unei cifre de afaceri de 19 milioane euro si EBITDA de 5 milioane euro.
GTS are o retea telecom in lungime totala de circa 60.000 kilometri si filiale in Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria. Cu peste 1.500 de angajati, veniturile operatorului au totalizat 396 mil. euro in anul 2007, in timp ce rezultatul EBITDA a fost de 71 mil. euro.
Prin interme-diul partenerilor locali, compania desfasoara operatiuni in Bulgaria, Croatia, Lituania, Serbia, Slovenia si Ucraina.
"Avem si o lista scurta de operatori care ne intereseaza, dar pentru a se realiza o achizitie trebuie sa se alinieze multe stele (...) Trebuie sa fie un pret corect, la un moment potrivit, la o data care sa ne intereseze", a precizat Mihaescu.
"Este adevarat ca ne uitam la oportunitati de achizitii in Romania si in regiune, dar planul de baza pentru noi este sa crestem organic", a spus pentru ZF Adam Sawicki, noul CEO al GTS Central Europe. "La fel, putem spune ca ne uitam la posibilitatea de a extinde operatiunile din Bulgaria si Republica Moldova, dar nu aceasta este prioritatea noastra acum. Ne concentram pe eficientizarea operatiunilor GTS in cele cinci tari unde este prezenta, la asigurarea unui nivel garantat al serviciilor egal in toate pietele unde suntem prezenti, la consolidarea centrelor de operare a retelei", a adaugat Sawicki. El a lucrat anterior ca vicepresedinte pentru TeliaSonera si a avut pentru o perioada de timp in responsabilitate estul Europei.
Sawicki a fost recrutat in aceasta luna ca director executiv al GTS Central Europe, dupa ce operatorul alternativ a fost preluat de un consortiu de fonduri si investitori privati, care includ Columbia Capital, M/C Venture Partners, Innova Capital, HarbourVest Partners, Oak Investment Partners si Bessemer Venture Partners.
Consortiul este condus de Columbia Capital si M/C Venture Partners, ambele din Statele Unite ale Americii, cu importanta experienta in sectorul comu-nicatiilor si al tehnologiei informatiei, iar Innova Capital, este un important fond de investitii concentrat pe regiunea Europei Centrale.
Tranzactia a fost finalizata in luna mai a acestui an. Niciuna dintre parti nu a oferit detalii legate de valoarea tranzactiei sau cate procente din companie detin noii actionari.
Innova Capital, unul din fondurile prezente in actionariatul GTS, a mai investit in trecut in operatorul de telefonie mobila Dialog (Orange) si detine in prezent compania La fantana.
M/C Ventures, care are investitii de 1,5 mld. dolari in circa 100 de companii, se afla la prima investitie intr-o companie care are activitati in Romania.
"Nu avem nicio alta investitie in Romania, iar daca ar aparea o asemenea oportunitate pe piata media sau telecom - unde noi suntem specializati, am face aceasta tranzactie prin intermediul GTS", a spus pentru ZF Rob Savignol, unul din managerii M/C Ventures. "Pana acum nu am avut in Romania nicio intalnire sau propunere legate de o alta investitie", a adaugat el.
In ceea ce priveste perioada dupa care M/C Ventures ar putea lua in calcul un exit din actionariatul GTS, Savignol spune ca acest lucru depinde de o multitudine de factori.
"Avand in vedere istoricul investitiilor noastre, probabil ca perioada dupa care am putea face un exit este intre doi si zece ani", a spus Savignol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO