Business Hi-Tech

Guvernul Tudose nu a găsit remediu pentru problemele provocate softiştilor de “Revoluţia fiscală” şi merge înainte cu proiectul unei scheme de ajutor de stat

Premierul Mihai Tudose şi ministrul finanţelor Ionuţ Mişa nu au soluţii pentru scăderea veniturilor programatorilor. Singura compensaţie, care nu se va aplica însă tuturor celor 35.000 de programatori afectaţi, este o schemă de ajutor de stat

Premierul Mihai Tudose şi ministrul finanţelor Ionuţ Mişa nu au soluţii pentru scăderea veniturilor programatorilor. Singura compensaţie, care nu se va aplica însă tuturor celor 35.000 de programatori afectaţi, este o schemă de ajutor de stat

Autor: Adrian Seceleanu

28.12.2017, 12:10 1480

Guvernul Tudose nu a identificat până în prezent nicio soluţie pentru a anula scăderea cu 7% a veniturilor nete a aproximativ 35.000 de programatori de la 1 ianuarie 2018 ca efect al “Revoluţiei fiscale” astfel că are în plan să lanseze o schemă de ajutor de stat pentru a compensa această scădere în cazul firmelor care vor fi în stare să gestioneze birocraţia suplimentară pe care o presupune aplicarea la o asemenea schemă, arată lista privind proiectele de acte normative care se află pe agenda şedinţei Guvernului din data de 28 decembrie.

Astfel agenda Guvernului include şi o discuţie despre un “Memorandum cu tema încadrarea schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea întreprinderilor care au angajaţi ce beneficiază de scutiri în baza art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului roman”, conform datelor disponibile pe site-ul executivului.

Reprezentanţii  Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS) au criticat recent intenţia Executivului de a lansa o schemă de ajutor de stat care să compenseze impactul negativ al trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat în cazul programatorilor care sunt scutiţi de impozitul pe venit.

Aplicarea la o schemă de ajutor de stat este o procedură birocratică, care presupune completarea şi depunerea a numeroase documente şi care se potriveşte astfel doar anumitor companii. O schemă de ajutor de stat nu rezolvă problema, au spus reprezentanţii ANIS, asociaţie ai cărei membri au împreună 30.000 de angajaţi şi venituri cumulate de 2,5 miliarde de euro pe an.

Reprezentanţii ANIS au subliniat că măsurile fiscale lansate de Guvernul Tudose lovesc în principal în companiile şi antreprenorii locali. . „Pentru o companie românească, 10-15% reprezintă exact marja de profit pe care o face. Cu această creştere de costuri nu doar că aceste companii nu vor mai face profit, ci li se taie exact potenţialul de a investi.

Sunt multe companii locale cu afaceri anuale de  10 milioane de euro, sunt companii care nu vor mai avea niciun fel de buget de investiţii”, a declarat anterior Teodor Blidăruş, preşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS) şi managing partner al companiei Softelligence.

„Revoluţia fiscală” loveşte în toate persoanele scutite de plata impozitului pe venit din industrie, respectiv aproximativ 30.000 - 35.000 de persoane din cele 110.000 care lucrează în IT. Guvernul nu a găsit încă soluţii pentru ca salariile programatorilor care sunt scutiţi de impozitul pe venit să nu scadă cu 7% - în ciuda promisiunilor repetate făcute inclusiv de liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose. Pentru a menţine neschimbate salariile nete, companiile ar trebui să mărească bugetele de salarii, cu aproximativ 10%. Dacă nu vor umbla la salarii cei 35.000 de programatori ale căror salarii sunt scutite de impozitul pe venit vor pierde o sumă estimată la 3 milioane de euro pe lună, conform reprezentanţilor ANIS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO