ZF 24

Face rost de bani: Guvernul vrea să obţină din licitaţia 5G între 300 mil. euro şi 1 miliard de euro

Face rost de bani: Guvernul vrea să obţină din...

Autor: Adrian Seceleanu

22.03.2018, 00:07 1818

Licitaţia pentru spectrul radio care le va permite opera­to­rilor de telefonie mobilă din România să lanseze servicii ba­zate pe tehnologia 5G ar trebui să aducă la bugetul de stat câ­teva sute de milioane de euro, sumele luate în calcul de Gu­vern pornind de la aproximativ 300 mil. euro şi ajun­gând până la o variantă superoptimistă de 1 miliard de euro, au declarat pen­tru ZF mai multe surse din industrie, familiare cu aceste discuţii.

Cele mai optimiste estimări privind suma ce urmează să fie încasată de stat de la operatori pentru licenţele 5G - de 1 mld. euro - au fost vehiculate anul trecut, când fostul pre­şe­din­te al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Co­muni­ca­ţii (ANCOM) Adrian Diţă a încurajat Guvernul, iniţial din postura de candidat şi apoi din cea de preşedinte al instituţiei, să mizeze pe asemenea încasări. Aşteptările Guvernului şi ale Ministerului de Finanţe de a obţine un mi­liard de euro din licitaţia 5G au fost evocate în cadrul mai mul­tor discuţii infor­male între autorităţi şi reprezentanţi ai industriei.

Documentul parte a procesului de consultare publică or­ga­nizat anul trecut de ANCOM indică faptul că autoritatea se aşteaptă să încaseze aproximativ 300 de milioane de euro de pe urma licitaţiei, conform unor evaluări din industrie. Decizia finală privind sumele solicitate în cadrul licitaţiei apar­ţine guvernului şi Ministerului Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO