Business Hi-Tech

HP: Avem aproape 100 de oameni care dezvolta software pentru noi in Romania

18.03.2005, 00:00 58

Unda de soc a schimbarii lui Carly Fiorina nu va ajunge pana in Est. HP este o companie mult prea mare pentru ca valul schimbarii sa fie resimtit aici. Pe pietele estice totul va fi la fel. Suntem o companie cu 140.000 de angajati. Echipa care se ocupa de estul Europei are, si ea, cateva mii de oameni. E greu de crezut ca vor fi schimbari, a dezvaluit intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziarului Financiar Rudy Kozak, managing director European Emerging Markets al HP, zona in care intra si Romania.
Schimbarea de la varful gigantului HP, destituirea directorului executiv Carly Fiorina, nu va duce modificari in structura organizatorica pe orizontala a companiei.
Aceasta, in ciuda zvonurilor care dadeau drept sigura o fuziune a diviziei de PC-uri, cu rezultate financiare slabe, cu puternica divizie de Imaging si Printing care aduce majoritatea profitului HP, sau chiar vanzarea diviziei de PC-uri, spune Rudy Kozak.
In schimb, cerintele pentru postul vacant de CEO la Hewlett-Packard sunt extrem de clare. "Ne trebuie patru trimestre cu rezultate financiare bune la rand. Doar atunci actionarii vor fi satisfacuti, iar pretul actiunilor va creste".
"Dupa ce s-au publicat rezultatele noastre financiare, pretul actiunilor HP nu s-a miscat deloc, nici in sus, nici in jos. Acesta e raspunsul la intrebarea de ce actionarii au ales schimbarea lui Carly Fiorina din functia de director general", a adaugat Rudy Kozak.
Potrivit unor informatii aparute in presa de peste Ocean, planurile HP ar fi acelea de a unifica diviziile de computere personale si cea de produse si solutii de imprimare si copiere. Motivul ar fi fost acela de a compensa pierderile din productia de computere, sector afectat de scaderea vanzarilor de PC-uri la nivel mondial, cu castigurile rezultate din vanzarile de produse si servicii de birotica, segment in care HP este lider mondial detasat. De asemenea, o alta posibilitate luata in calcul de analisti este aceea ca HP sa repete modelul IBM si sa vanda divizia de PC-uri unui alt producator, sau sa incerce un parteneriat cu alta companie similara.
Aceste lucruri au fost infirmate insa de managerul HP. "Daca ar fi considerat oportuna vreo schimbare, Comitetul director ar fi facut-o deja. Acum era momentul. Carly Fiorina s-a exprimat in mod repetat impotriva divizarii companiei. Cand ea a plecat de la conducere se puteau face aceste miscari, dar ele nu se intampla. In mod cert, Comitetul executiv crede in intregul portofoliu de produse al companiei, asa cum e structurat el acum la nivel global", sustine Kozak.
In ultimii ani, rezultatele financiare ale HP au fost extrem de fluctuante, trimestrele de exceptie alternand cu cele in care se inregistrau pierderi. Acest fapt a influentat negativ cotatia actiunilor HP la bursa si a dat batai de cap actionarilor companiei.
Chiar daca a fost criticata pentru stilul sau de management, Carly Fiorina a lasat in urma un loc greu de ocupat. Noul director general al HP va trebui sa fie chiar mai bun decat Fiorina, lucru extrem de dificil.
"Am fost saptamana trecuta in Palo Alto (unde se afla cartierul general al HP - n.r.) si am avut ocazia sa discut cu Bob Whyman, directorul general interimar. A fost foarte deschis cu noi, managerii prezenti. El a afirmat ca noul CEO va trebui sa aiba abilitatile pe care Carly Fiorina le-a avut, adica un foarte bun-simt in relatii publice si al pozitionarii companiei pe piata. In plus, noul CEO va trebui sa aiba experienta in implementarea si executia strategiilor adoptate", a dezvaluit Kozak.
Potrivit oficialilor HP, punctul tare al fostei conduceri erau strategiile de marketing agresive si inovative, dar punctul slab a fost la capitolul executie si implementare a acestor stategii. "Strategia HP este una buna. Comitetul director nu cauta sa schimbe strategia companiei. Ceea ce trebuie sa imbunatatim este executia strategiilor. Cu asta va trebui sa se ocupe noul director general", a mai spus Rudy Kozak.
Care vor fi insa implicatiile schimbarilor la varful HP asupra pietei est-europene si mai ales a celei romanesti? Directorul pentru piete europene emergente al HP crede ca "unda de soc" nu va ajunge pana in Est. HP este o companie mult prea mare pentru ca valul schimbarii sa fie resimtit aici. "Pe pietele estice totul va fi la fel. Suntem o companie cu 140.000 de angajati. Echipa care se ocupa de estul Europei are, si ea, cateva mii de oameni. E greu de crezut ca vor fi schimbari la acest nivel.
In schimb, HP va ataca pietele din Est, inclusiv Romania, cu produse, solutii si servicii din zona managementului spatiului de lucru, concept dezvoltat in ultima vreme.
De asemenea, atunci cand piata romaneasca va fi pregatita pentru a adopta intr-o masura mult mai mare solutii de outsourcing, HP e pregatita sa isi adjudece o cota cat mai cosistenta din aceasta piata. HP este gata sa atace cu toate armele suprematia IBM, atat la nivel mondial, cat si in zona de servicii IT. "Trebuie sa admitem ca IBM este cea mai importanta companie la nivel mondial pe servicii, dar HP a fost recunoscuta, in ultimul an, ca fiind cea mai inovativa. Venim puternic din urma si avem cresteri foarte mari pe acest segment. Pentru zona de care raspund eu, aceasta este una din prioritati. Asa ca fiti pe faza! Avem multe de oferit in special pe ceea ce noi numim managementul spatiului de lucru, deoarece avem tehnologia potrivita", anticipeaza Kozak. "Urmatorul pas va fi sa oferim servicii in jurul acestor tehnologii de imprimare si copiere", a adaugat acesta.
Rudy Kozak anticipeaza o crestere importanta pe piata romaneasca si a vanzarilor de PC-uri, in special laptopuri.
"Deja vindem mai multe laptopuri decat desktop-uri. In Vest rata e de 70% din vanzari in favoarea laptopurilor. In Romania e chiar mai mare. Conform analizelor noastre, in jurul a 75% din vanzarile de PC-uri semnate HP pe piata romaneasca au fost laptop-uri. Raportul va creste in favoarea laptopurilor" - spune directorul HP.
Dar, pentru a stimula si vanzarile de computere de birou, HP pregateste un nou concept care va da o noua fata PC-ului. Calculatoarele de birou ale viitorului vor fi "lamelare", la fel ca serverele puternice din ziua de azi. Adica mai multe PC-uri grupate la un loc. Termenul care defineste acest concept este cel de "blade PC."
"Va fi un concept similar cu serverele lamelare. Acum, poti sa pui sute de servere intr-un singur loc. La fel va fi si cu computerele de birou. Totul va fi controlat dintr-o singura consola, ceea ce simplifica managementul retelelor companiilor si sunt avantaje si pentru mediul de lucru, va fi o singura sursa de alimentare. Utilizatorul va avea in fata doar un ecran si o tastatura si va fi conectat la computer printr-un cablu. Se vor realiza, astfel, economii pe partea de management si servicii. Sute de PC-uri lamelare vor fi concentrate intr-un singur loc si nu vor mai fi imprastiate prin toata cladirea. E tot un management al locului de munca", a mai spus Rudy Kozak.
La intrebarea daca o parte din aceste PC-uri ar putea fi fabricate si in Romania, Rudy Kozak nu a dorit sa dezvaluie eventualele planuri de relocare a unor activitati ale HP pe piata romaneasca, dar a confirmat ca exista astfel de proiecte ale HP vizand Romania. "Deja avem de opt ani aproape 100 de oameni care dezvolta software intern in Romania. Vom continua in acest sens, dar nu pot sa dezvalui exact despre ce proiecte este vorba. Sigur insa vor fi cateva. In schimb, pot sa fac o paralela cu ce s-a intamplat in trecut. In 1998 Compaq a luat decizia de a reloca 90% din capacitatea de productie de PC-uri din Irlanda in Cehia. Chiar si dupa fuziunea cu HP, o buna parte din computere sunt produse inca in Cehia", a afirmat oficialul HP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO