Business Hi-Tech

HP se va sparge în două companii şi va concedia încă 5.000 de oameni

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Adrian Seceleanu, Luiza Chiroiu

07.10.2014, 00:04 5128
Compania americană Hewlett-Packard (HP), care este şi cel mai mare angajator din IT în România, se va sparge în două com­panii, mutare prin care businessul de com­putere şi imprimante va fi separat de cel prin care gigantul furnizează către mediul cor­porate echipamente (servere, unităţi de sto­care) la pachet cu software servicii.

Numele celor două noi companii care vor fi listate la bursă va fi HP Enterprise şi HP Inc. Meg Whitman, CEO al HP, a declarat că odată cu separarea în două HP va fi capabilă să atace „agresiv“ oportu­nităţile de pe piaţă. „Separarea va oferi fiecărei companii independenţă, focus, resurse financiare şi flexibilitate pentru a se adapta la evoluţiile pieţei şi la cerinţele clienţilor“, a declarat Whitman.

Ca parte a acestui proces de restructurare, HP va reduce cu circa 5.000 de oameni numărul de angajaţi de la circa 300.000 în prezent. De când a preluat mandatul de CEO al HP, Whitman a concediat 50.000 de angajaţi. Compania nu a precizat în ce ţări va fi redus numărul de angajaţi.

Până acum însă România - unde HP a avut anul trecut (în medie) 432 de oameni în organizaţia co­mer­cială (HP România SRL) şi 2.869 în centrul de servicii (Global e-business operations centre SRL - GEBOC) - a fost ferită de va­lurile mari de restructurări.

Centrul de servicii HP GEBOC avea şi ieri publicate pe site câteva zeci de anunţuri de angajare pentru operaţiunile din Bucureşti şi Cluj-Napoca, pentru poziţii pornind de la agenţi de relaţii cu clienţii până la ingineri software. Anul trecut afacerile cumulate ale HP în România (prin cele două companii) s-au ridicat la 130 de milioane de euro.

HP se adaugă pe lista companiilor din do­meniul tehnologiei care au decis să-şi se­pare afacerile sau să renunţe la o parte din ele, pentru a menţine un nivel satisfă­cător al competitivităţii. De exemplu, EBay a anunţat săptămâna trecută sepa­rarea de unitatea PayPal.

De asemenea, International Business Machines (IBM) a renunţat la operaţiunile diviziei de hardware, vânzând chiar unitatea de calculatoare în 2005 şi unitatea de servere anul acesta, ambele către grupul Lenovo.

Divizia de calculatoare personale şi im­pri­mante a raportat venituri de 55,9 miliarde de dolari în ultimul an fiscal, în timp ce di­vi­zia de servicii şi soluţii IT a înregistrat veni­tu­ri de 55,6 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă.

Din 2011, de când Whitman a preluat conucerea companiei, HP a lansat produse noi şi a făcut concedieri, pentru a reduce costurile. HP nu a mai inut pasul cu competitorii săi, întrucât clienţii s-au orientat către smartphone-uri şi tablete, iar anul trecut şi-a pierdut poziţia de lider pe piaţa calculatoarelor personale, Lenovo devenind cel mai mare producător de astfel de echipamente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO