Business Hi-Tech

IBM ar putea cumpara Sun Microsystems

18.03.2009, 19:10 18

International Business Machines (IBM), cel mai mare furnizor de servicii IT din lume, ar putea achizitiona compania Sun Microsystems, in cadrul unei tranzactii estimate la 6,5 mld. $ (5 mld. euro), potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de Wall Street Journal.

Ambele companii dezvolta sisteme informatice care nu au la baza sistemul de operare Microsoft Windows, iar liniile lor de produse sunt foarte putin dependente de procesoarele dezvoltate de Intel. Atat IBM, cat si Sun promoveaza sistemul de operare open-source Linux si platforma Java.
Tranzactia ar putea fi realizata saptamana aceasta, spun sursele, care au precizat ca IBM ar putea plati pana la 6,5 mld. dolari (5 mld. euro) in cash pentru achizitia Sun. Aceasta ar insemna un pret pe actiune dublu fata de cel inregistrat de actiunile Sun marti la inchiderea bursei, respectiv 4,97 $ (3,82 euro). Cotatia titlurilor companiei a crescut ieri cu pana la 61%, la 6 euro pe bursa din Frankfurt.
Sursele au avertizat insa ca, desi cele doua companii se afla in discutii, tranzactia ar putea sa nu se finalizeze. Reprezentantii Sun si IBM nu au dorit sa comenteze.
Prin achizitia Sun, IBM si-ar putea extinde avansul in fata rivalului Hewlett-Packard (HP) pe piata serverelor, estimata anul trecut la 53,1 mld. dolari (40,8 mld. euro). Potrivit analistilor de la Credit Suisse, cota de piata a IBM ar creste cu 9,6%, la 43% prin achizitia Sun, marind semnificativ diferenta fata de rivalul HP, care controleaza 30% din piata.
Suma de 6,5 mld. dolari ar reprezenta cea mai mare achizitie din istoria americanilor de la IBM. Compania a cumparat anul trecut Cognos pentru a putea concura cu Oracle si SAP pe segmentul aplicatiilor informatice care monitorizeaza performantele corporatiilor. Valoarea tranzactiei a fost de 4,9 mld. dolari (3,8 mld. euro).
Achizitia ar fi, de asemenea, cea mai mare tranzactie din industrie, de la preluarea EDS (Electronic Data Systems) de catre HP, in luna mai a anului trecut, pentru 13 mld. dolari (10 mld. euro).
Surse apropiate discutiilor au mai precizat ca Sun a abordat mai multe companii din IT pentru a discuta posibilitatea unei preluari. Conform acestora, HP, cel mai mare producator mondial de PC-uri si imprimante, a exclus aceasta posibilitate. Reprezentantii Dell, al doilea producator de PC-uri si al treilea jucator de pe piata serverelor, nu au dorit sa comenteze speculatiile.
Dell a avut o cota de 10,7% pe piata serverelor in trimestrul al patrulea, fiind urmat de Sun si Fujitsu. Analistii de la Credit Suisse estimeaza ca vanzarile de servere ar putea scadea cu 17% anul acesta, la 44,2 mld. dolari (34 mld. euro).
Sun Microsystems ar putea inregistra in continuare rezultate negative pentru al treilea trimestru consecutiv, dupa ce compania a raportat pierderi de 209 mil. dolari (160 mil. euro) in ultimul trimestru calendaristic din 2008.
Directorul executiv Jonathan Schwartz intentioneaza sa taie din preturi si sa renunte la 6.000 de angajati pentru a face fata recesiunii economice.
In Romania, Sun are sapte angajati si intentiona sa isi deschida o reprezentanta oficiala anul viitor.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO