Business Hi-Tech

Iese la iveală motivul pentru care fostul Romtelecom a aprobat doar în 2016 bilanţul pe 2014: compania a redus cu 411 mil. lei valoarea investiţiei în Cosmote şi a raportat o pierdere netă record de 331 mil. lei. Rezultat negativ şi în 2015

Partea română arată cu degetul spre fostul CEO Nikolai Beckers, trimis la Bucureşti de managerul Deutsche Telekom Claudia Nemat, pentru rezultatele "slabe" ale grupului din ultimii ani

Autor: Adrian Seceleanu

25.06.2016, 13:36 5680

Acţionarii Telekom România Communications (fostul Romtelecom) au aprobat în urmă cu doar aproximativ trei luni de zile situaţiile financiare ale operatorului de comunicaţii pentru anul 2014, după discuţii tensionate între acţionarul majoritar (grupul elen OTE şi cel german Deutsche Telekom) şi cel minoritar (statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor) care au fost provocate atât de punctele de vedere divergente ale celor două părţi în legătură cu motivele care au determinat operatorul să reducă valoarea investiţiei în compania soră de telefonie mobilă (fostul Cosmote) cu peste 90 mil. euro cât şi de faptul că managmentul companiei ar fi informat foarte târziu (la finele anului 2015 mai exact) partea română asupra faptului că această operaţiune este necesară - deşi conducerea companiei de comunicaţii fixe discuta deja de luni de zile cu echipele auditorilor de la PWC în legătură cu acest subiect, potrivit informaţiilor ZF.

Conform situaţiilor financiare aprobate de acţionari fostul Romtelecom a înregistrat în anul 2014 o pierdere netă record de 331,4 mil. lei - faţă de un profit net de 214,5 mil. lei în 2013, ca urmare a deprecierii investiţiei financiare făcute de companie în operatorul de telefonie mobilă Telekom România Mobile Communications cu 410,9 mil. lei.

Situaţiile financiare ale companiei au fost aprobate de acţionari însă pe fondul unor discuţii tensionate. Unul dintre motivele care au determinat această situaţie a fost întârzierea cu care managementul companiei ar fi informat partea română despre necesitatea deprecierii investiţiei în Cosmote. Conform informaţiilor ZF CA-ul companiei ar fi fost informat doar la finele anului trecut despre situaţie, în condiţiile în care conducerea companiei discuta deja de luni de zile cu Pricewaterhousecoopers, auditorul operatorului, despre operaţiunea respectivă.

Reprezentanţii OTE / DT / Telekom s-ar fi apărat afirmând că deşi necesitatea operaţiunii de depreciere a apărut devreme în 2015 valoarea deprecierii nu ar fi fost una clară, situaţia impunând discuţii între managementul Telekom şi PWC pentru a clarifica valoarea Cosmote.

Metoda selectată, aprobată şi de PWC, a fost “cea a valorii prezente a fluxurilor viitoare de numerar, pe baza planului de afaceri”. În apărarea lor, reprezentanţii companiei ar mai fi susţinut că au informat CA-ul companiei doar la finele anului despre situaţie şi pentru că doar când s-a realizat planul de business pe anul 2016 s-ar fi confirmat o serie de tendinţe luate în calcul în formulele de determinare ale valorii.

Reprezentanţii părţii române ar fi cerut, potrivit datelor ZF ca o sumă echivalentă cu deprecierea să fie redusă din datoriile Cosmote, susţinând, pe de altă parte, şi că această situaţie ar fi fost provocată nivelul redus al investiţiilor şi de managementul “defectuos” al CEO-ului Nikolai Beckers, trimis la Bucureşti de OTE şi DT. Reprezentanţii OTE şi DT ar fi susţinut în replică faptul că valoare nu este eliminată dintr-o companie doar din cauza unui management defectuos ci şi a condiţiilor dramatice de pe piaţa de telecom din regiune, dând exemplul OTE Grecia, care ar fi realizat operaţiuni similare în ciuda performanţelor bune.

Germanul Nikolai Beckers a fost concediat la finele anului trecut de la conducerea grupului Telekom România cu votul unanim al acţionarilor, înainte de finalizarea mandatului. În 2015 veniturile grupului Telekom România au scăzut pentru prima oară sub pragul de 1 mld. euro iar profitul operaţional a căzut cu 23% la 205 mil. euro.

Datele din situaţiile financiare ale Telekom România pe 2015 arată că operatorul a avut o cifră de afaceri de 2,6 mld. lei, în scădere cu 3% şi o pierdere netă de 122,8 mil. lei, în scădere faţă de pierderea netă record de 331 mil. lei din 2014.

Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi ai Telekom nu au putut fi contactaţi, înafara programului de lucru, pentru a comenta datele.

Datele financiare pentru anii 2014 şi 2015 ale fostului Romtelecom nu sunt disponibile deocamdată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO