Business Hi-Tech

Impactul “Revoluţiei fiscale” pe piaţa de soft: Sunt companii care doreau să vină în România şi nu vor mai veni, sunt locuri de muncă ce nu vor mai fi create, bugete de investiţii anulate

Autor: Adrian Seceleanu

20.12.2017, 15:53 1104

Schimbarea peste noapte a legislaţiei fiscale, cu un impact semnificativ asupra costurilor companiilor de software şi mesajul transmis de Guvern în mai multe rânduri în acest an că poate schimba oricând, fără avertisment, nivelul taxelor, a determinat anularea unor investiţii în România şi blocarea unor recrutări, a declarat Teodor Blidăruş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS).

“Din diverse discuţii pe care le-am avut lucrurile sunt foarte clare. Sunt companii care doreau să vină în România şi nu mai vin, sunt locuri de muncă ce s-ar fi deschis şi care nu se vor mai deschide şi pot să vă spun foarte concret că sunt companii locale care aveau bugete de investiţii (…) care au dispărut”, a declarat Blidăruş, răspunzând astfel unei întrebări adresate de ZF privind impactul măsurilor fiscale asupra industriei în 2018.

Reprezentanţii ANIS au criticat şi intenţia autorităţilor de a lansa o schemă de ajutor de stat prin care să compenseze impactul negativ al trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat în cazul programatorilor care sunt scutiţi de impozitul pe venit. Aplicarea la o schemă de ajutor de stat este o procedură birocratică, ce se potriveşte doar anumitor companii, şi care nu rezolvă problema, au spus reprezentanţii ANIS.

„Revoluţia fiscală” loveşte în toate persoanele scutite de plata impozitului pe venit din industrie, respectiv aproximativ 30.000 - 35.000 de persoane. Guvernul nu a găsit încă soluţii pentru ca salariile programatorilor care sunt scutiţi de impozitul pe venit să nu scadă cu 7% - în ciuda promisiunilor repetate făcute inclusiv de liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose. Pentru a menţine neschimbate salariile nete companiile ar trebui să mărească bugetele de salarii cu aproximativ 10%.
Companiile membre ANIS au împreună 30.000 de angajaţi şi venituri cumulate de 2,5 miliarde de euro pe an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO