Business Hi-Tech

În viitor cinematografele vor avea ecrane panoramice

În viitor cinematografele vor avea ecrane panoramice

Autor: Ioana Nita

23.05.2015, 20:00 638
În viitor cinematografele nu vor mai avea un singur ecran în faţa sălii, ci acestuia i se vor adăuga şi ecrane în părţile laterale, astfel încât spectatorii vor fi înconjuraţi practic de imagine, crede Ilan Schor, managerul tehnic al companiei israeliene Cinema City, parte a grupului Cineworld, al doilea mare operator de cinematografe din Europa. El lucrează în această industrie de peste 20 de ani.     

„Mereu apare o nouă tehnologie. Eu cred că următorul pas în cinematografe este un ecran panoramic. Imaginea nu va fi doar în faţa telespectatorului, ci şi în lateral – imaginea va înconjura practic telespectatorul“.

Cea mai nouă tehnologie prezentă acum în cinema este tehnologia 4DX, care permite activarea tuturor celor 5 simţurilor cu ajutorul scaunelor hi-tech mobile şi al efectelor speciale sincronizate cu acţiunea de pe ecran. Astfel, spectatorii pot simţi vântul, ceaţa, fulgerele, baloanele de săpun, ploaia şi mirosurile în timpul vizionării unui film.      

„4DX este o tehnologie nouă care adaugă încă o dimensiune în vizionarea unui film. Toată lumea cunoaşte modul obişnuit de a viziona un film, 2D, şi versiunea 3D. Acum se mai adaugă încă o dimensiune – cea de-a patra, care în plus faţă de efectul 3D dat de ochelarii speciali vine şi cu o serie de efecte care aduc spectatorul în mijlocul acţiunii din film.“

Tehnologia este acum disponibilă şi în România, Cinema City deschizând săptămâna aceasta prima sală de cinema 4DX de pe plan local în cadrul cinematografului Mega Mall Bucureşti.

Investiţia în noul cinematograf s-a ridicat la 6,5 milioane de euro, sumă care s-a împărţit între Cinema City şi dezvoltatorului Mega Mall – grupul sud-african Nepi. Acesta este cel de-al 18-lea cinematograf al Cinema City deschis în România, compania israeliană intrând pe piaţa locală în 2007.

Anul acesta Cinema City va mai deschide încă două cinematografe cu săli 4DX în România, în Timişoara şi Constanţa. Investiţia într-un nou cinematograf este cuprinsă în general între 2-3 milioane şi 6-7 milioane de euro şi este suportată împreună cu dezvoltatorul mall-ului.

Compania israeliană mai are planificate încă 5 deschideri de  cinematografe anul acesta în România, ceea ce înseamnă că investiţiile vor totaliza peste 20 de milioane de euro, potrivit lui Mooky Greidinger, CEO-ul grupului britanic Cineworld.

Astfel, România va deveni a treia piaţă ca importanţă pentru Cineworld, după Marea Britanie şi Polonia. Grupului mai are operaţiuni şi în Israel, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Irlanda. În toate cele 9 ţări, Cineworld deţine  205 multiplexuri cu 1.890 săli, dintre care 23 IMAX şi 9 săli 4DX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO