Business Hi-Tech

Încep avertismentele: Fără oameni, industria de IT din România va avea o aterizare dură

Încep avertismentele: Fără oameni, industria de IT din...

Autor: Adrian Seceleanu, Adelina Mihai

01.11.2018, 00:08 2463
Industria IT din România se dezvoltă cu un ritm anual de creştere de 10-12% pe an de câţiva ani încoace, însă numărul absolvenţilor cu o specializare în domeniul IT a rămas relativ constant, în jurul valorii de 6.000 – 7.000 pe an. De aceea, cea mai mare piedică în dezvoltarea acestui sector – care a ajuns la 6% din PIB cu mai puţin de 200.000 de angajaţi – o reprezintă numărul redus de absolvenţi de facultate cu profil IT.

„Eu nu am auzit în ultimii ani industria plângându-se de calitatea absolvenţilor, industria se plânge foarte mult de numărul absolvenţilor. Vreau sa vă zic aici că vedem deja un fenomen care se întâmplă la Cluj - este ceea ce unii descriu ca «hard landing». Deci dacă industria aceasta se va împiedica de ceva în România, va fi de faptul că nu reuşeşte să crească suficient robinetul de resurse umane specializat de care are nevoie“, a spus Florin Talpeş, fondator şi CEO al Bitdefender. „Deşi industria IT este astăzi vârful de lance al econo­mi­ei, este un vârf de lance care are pericolul de a se toci foar­te repede. Ne confruntăm cu acest pericol al aplatizării, nu mai avem cum să creştem numărul de absolvenţi“, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucu­reşti, care livrează anual 3.000 de ingineri pe piaţa muncii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO