Business Hi-Tech

Inginerii Alcatel de la Timişoara au făcut primele teste live cu net la 100 Mbps

Inginerii Alcatel de la Timişoara au făcut primele teste live cu net la 100 Mbps

Francezul Raoul Ros, 51 de ani, a preluat anul trecut conducerea Alcatel Lucent România şi a afacerilor companiei din Europa de Sud-Est

14.07.2010, 23:10 150

Echipa de ingineri români care lucrează la centrul din Timişoaraal gigantului telecom Alcatel Lucent la dezvoltarea tehnologiilor4G ale companiei a realizat la finele lunii trecute prima conexiuneradio între un echipament mobil şi o reţea construite pe bazatehnologiei LTE (Long Term Evolution), care le va permiteoperatorilor de telefonie să ofere internet mobil la viteze depeste 100 Mbps.
"Începând cu luna martie am lucrat intensiv la dezvoltarea primeiplatforme LTE din România. După un training de două luni, o echipăde 20 de ingineri de la divizia de telefonie mobilă a reuşit săinstaleze prima platformă LTE funcţională din România. Pe aceastăplatformă, cu echipamente reale, am realizat prima conexiune radiope tehnologia LTE, pe data de 28 iunie", a declarat într-uninterviu pentru ZF Raoul Ros, directorul general al Alcatel LucentRomânia.
Unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente şi serviciipentru companiile telecom, cu venituri la nivel global de 15,2 mld.euro în 2009, Alcatel Lucent are în plan extinderea activităţilorde cercetare dezvoltare de la Timişoara, spune Raoul Ros.
Creşterea personalului vine pe fondul implicării mai mari acentrului de la Timişoara în activităţile de cercetare-dezvoltareale Alcatel Lucent în domeniul 4G (sau LTE). De la începutulanului, numărul de ingineri români care lucrează la dezvoltareaportofoliului de tehnologii 4G sau LTE (Long Term Evolution) acrescut de la 20 la aproape 80, iar ţinta pentru finele anului esteca departamentul să ajungă la 250 de persoane.
"Oamenii din acest centru lucrează în principal la dezvoltarea desoftware. Ei se concentrează pe cercetare&dezvoltare, lucreazăla produsele care se vând pe plan global. Dar, fiind vorba de otehnologie nouă, atunci când se fac primele implementări, ei oferăservicii de suport. De altfel, oamenii de la Timişoara au fost dejaimplicaţi în asemenea proiecte, dar rolul lor principal este sădezvolte produsele", explică Raoul Ros. "Se fac şi foarte multeteste live, teste de integrare. Vorbim de o soluţie, nu doar de unprodus, urmărim deci şi toate posibilele probleme care ar puteaapărea la integrare".
Compania este deja implicată într-un test cu tehnologia LTE pe careOrange îl realizează în Republica Moldova. Raoul Ros se aşteaptă cacentrul de la Timişoara al companiei şi expertiza pe care o voravea local inginerii români să conteze în momentul în careoperatorii locali de telefonie vor lua în calcul implementareaLTE.
În acest moment cea mai mare viteză de download a datelor printr-oreţea mobilă din România este de 21,6 Mbps, prin tehnologia3G.
Alcatel Lucent a înregistrat în 2009 afaceri de 122,5 mil. euro înRomânia.

De 18 ani la Alcatel

Raoul Ros, 51 de ani, este liderul Alcatel-Lucent pentru Europade Sud-Est. Înainte de a ocupa această poziţie, Raoul Ros a fostdirectorul Alcatel-Lucent Vietnam. El a ocupat diverse poziţiicheie în Alcatel, inclusiv director general pentru Divizia deServicii Integrate pentru Mexic şi America Centrală, precum şipoziţii de conducere în diviziile Network System şi NetworkApplication. Înainte de a se alătura companiei Alcatel, Raoul Ros alucrat timp de şase ani pentru TITN Answare ca director regional înToulouse pentru regiunea Midi-Pyrénées şi apoi ca directorcomercial pentru Software Integration Business în Franţa. Între1982 şi 1988, a lucrat pentru I2E (Etudes Electronique etInfomatique - Cercetări Electronice şi Informatice). Raoul Ros esteinginer licenţiat la ESIM (Ecole Supérieure d'Ingénieurs deMarseille) şi are un MBA de la HEC Paris.

Un expat fericit că lucrează în Bucureşti

Dupa ce a lucrat în ultimii ani în America de Sud şi Vietnam,pentru Raoul Ros şi familia lui numirea într-o funcţie care apresupus mutarea la Bucureşti a reprezentat o veste bună sau, dupăcum spune el, "întoarcerea în Europa".
La aproape un an distanţă de când a venit în România, Ros nu arenicio nemulţumire majoră, exceptând, poate, nivelul de dezvoltareal infrastructurii rutiere. La fel, şeful Alcatel Lucent pentruEuropa de Sud-Est spune că nu a întâmpinat dificultăţi birocraticemajore de când s-a instalat în Capitală, admiţând însă că percepţiasa poate fi influenţată de faptul că echipa companiei pregăteşte deobicei totul cu multă atenţie.
"De obicei, eu trebuie doar să merg şi să semnez documentele",povesteşte Ros. Managerul Alcatel Lucent spune că nu a avut foartemult timp pentru a explora România, însă a petrecut totuşi osăptămână la schi în Predeal, iar oraşe ca Braşov, Sibiu,Sighişoara au început să devină destinaţii cunoscute.
În Bucureşti, şeful Alcatel Lucent spune că apreciază plimbărileprin centrul vechi, pe Lipscani, despre care crede că are unpotenţial important atunci când lucrările în zonă vor fiterminate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO