Business Hi-Tech

Internetul mobil creşte de cinci ori mai repede decât cel fix

Internetul mobil creşte de cinci ori mai repede decât cel fix

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

29.05.2011, 23:51 1226

Numărul de abonaţi la serviciile de internet mobil de mareviteză a crescut în ultimul semestru din 2010 cu 380.000 deutilizatori, la 2,23 mil. clienţi - faţă de o creştere de 70.000 deabonaţi pentru serviciile de internet prin linii fixe, arată datelepublicate de autoritatea de reglementare în comunicaţii.

Cu creşteri de peste 20% în ceea ce priveşte numărul deutilizatori, atât al utilizatorilor cu cartele preplătite, cât şial celor cu abonament, serviciile de internet mobil au înregistratîn perioada iunie-decembrie 2010 cea mai mare creştere a număruluide clienţi de pe întreaga piaţă telecom. În şase luni de zilenumărul de români care intră pe internet folosind un modem / cardUSB de la un operator de telefonie mobilă a crescut cu 220.000, laaproape un milion.

Înceea ce priveşte serviciile de telefonie mobilă, operatorii aupierdut 40.000 de abonaţi persoane fizice, în timp ce numărul deabonamente plătite de firme a crescut uşor (aproximativ 0,1%).Piaţa a crescut pe fondul activării a aproape 300.000 de cartelepreplătite, potrivit datelor ANCOM, care "numără" doar carteleleprepay folosite pentru apeluri sau navigarea pe net în perioadamonitorizată. O cartelă prepay aflată în perioada de valabilitatecare nu a fost folosită nu este considerată activă de către ANCOM.Aproximativ 23% dintre cartelele prepay valabile sunt inactive,potrivit ANCOM.

De altfel, între datele operatorilor şi cele comunicate de ANCOMpentru finele anului 2010 în ce priveşte numărul de utilizatori deservicii de telefonie mobilă există discrepanţe majore. DoarOrange, Vodafone, Cosmote şi Zapp au anunţat cumulat pentru fineleanului 2010 un număr de 27,1 milioane clienţi, în timp ce dateleANCOM indică pentru acelaşi interval 24,6 milioane clienţi.Diferenţa de 2,4 milioane clienţi ar putea fi reprezentată decartelele sim aflate în perioada de valabilitate, dar care nu suntfolosite.

Pe piaţa de internet fix numărul de clienţi a crescut cu 90.000de utilizatori, la 3 milioane. Cu aproximativ 950.000 de clienţi îndecembrie 2010, Romtelecom are o cotă de aproximativ 33% din piaţadominată de RCS&RDS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO