Business Hi-Tech

Ionuţ Scripcaru, consultant IT: Îndrumarea către o carieră în IT ar trebui făcută încă din şcoală

Ionuţ Scripcaru, consultant IT: Îndrumarea către o...

Autor: Ioana Nita

26.05.2015, 00:05 351
Şcolile ar trebui să aibă un program de planificare şi de consiliere în alegerea carierei pentru elevi, prin care să promoveze domeniile unde cererea pentru forţa de muncă este mult mai mare decât oferta, aşa cum este industria IT, care s-a dezvoltat puternic pe plan local, ajungând printre principalii contributori la PIB, consideră Ionuţ Scripcaru, consultant IT. 

„Şcoala ar trebui să aibă rolul cel mai important prin introducerea unor sesiuni de planificare a carierei care să fie conectate cu necesităţile actuale şi viitoare ale pieţei. În acest mod persoanele cu potenţial ar putea fi îndrumate către domenii în care cererea de forţă de muncă este ridicată sau în creştere, iar din acest punct de vedere IT-ul ar trebui să ocupe unul dintre primele locuri pe lista.“

În fiecare an, circa 7.000 de persoane absolvă cursurile unei facultăţi cu profil IT, însă piaţa are nevoie de forţă de muncă de două ori mai mare. În aceste condiţii, informarea cu privire la o carieră în IT ar trebui să fie făcută încă din şcoli, pentru că elevii sunt potenţialii cursanţi ai facultăţilor cu profil tehnic şi implicit viitorii specialişti IT.

„În prezent marile companii de IT din România sunt implicate în multe proiecte comune cu facultăţile de profil, oferind intershipuri sau burse celor mai buni studenţi. Aceasta este o abordare excelentă cu avantaje pentru toate părţile implicate, dar care nu rezolvă însă problema de fond: studenţii care participă la aceste programe deja fac parte din categoria celor care s-au decis în a-şi construi o carieră în IT şi nu din categoria celor care încă îşi explorează opţiunile“, susţine el.

În ultimii ani, pe plan local au intrat mai mulţi giganţi IT, precum  Micro­soft, IBM, Oracle, HP sau Dell, care au ajuns să recruteze mii de persoane.

Citiţi opinia integrală pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO