Business Hi-Tech

iPhone 5 ar putea împinge majoritatea operatorilor telecom europeni "în braţele Samsung" - analist

iPhone 5 ar putea împinge majoritatea operatorilor telecom europeni "în braţele Samsung" - analist

Autor: Vlad Popescu

21.09.2012, 15:40 3036

IPhone 5 rulează pe reţelele LTE în banda de 1.800 MHz, favorizând operatorii care au mers pe acest standard, precum grupul german Deutsche Telekom şi joint venture-ul britanic Everything Everywhere, deţinut de T-Mobile şi Orange (Franţa), potrivit Bloomberg.

Grupul Vodafone sau operatorul britanic O2, deţinut de compania spaniolă Telefonica, vor putea oferi noul iPhone numai pe reţelele 3G.

Astfel, "Vodafone şi mulţi alţi operatori europeni vor fi împinşi în braţele Samsung", din moment ce modelele de top ale companiei sud-coreene sunt compatibile şi cu alte standarde 4G LTE, a declarat Robin Bienenstock, analist la Sanford C Bernstein, citat de Bloomberg.

În România, niciun operator telecom nu oferă încă servicii 4G, care permit viteze mult mai ridicate de acces la internet decât standardele 3G.

Vodafone România speră să lanseze serviciile 4G până la Crăciun, a declarat în luna august directorul general al companiei, Iñaki Berroeta, citat de ZF. Principalii concurenţi ai operatorului britanic în România sunt Orange (Franţa) şi Cosmote (Grecia).

Operatorul britanic O2, controlat de grupul spaniol Telefonica, a devenit în 2007 liderul pieţei telecom din Marea Britanie după ce a câştigat de la Apple drepturile exclusive de a comercializa iPhone subvenţionat, cu abonament. Vodafone a căzut atunci pe locul al doilea, iar iPhone a devenit cel mai bine vândut terminal din istoria Telefonica, o treime dintre noii clienţi atraşi de atunci "dezertând" de la operatori rivali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO