Business Hi-Tech

Jobs, la o intalnire cu angajatii: Nu va faceti iluzii, Google vrea sa distruga iPhone. De ce va creste iPad si fara tehnologia flash

Jobs, la o intalnire cu angajatii: Nu va faceti iluzii, Google vrea sa distruga iPhone. De ce va creste iPad si fara tehnologia flash
02.02.2010, 00:00 139

Google vrea sa distruga iPhone, iar iPad va avea succes pe piatachiar si fara tehnologia Adobe flash care este utilizata acum demarea majoritate a site-urilor, le-ar fi spus Steve Jobsangajatilor Apple la o intalnire privata care a avut loc la catevazile dupa lansarea iPad, scriu mai multe bloguri de tehnologieamericane si revista Wired.

"Nu va faceti iluzii, Google vrea sa omoare iPhone - nu noi amintrat in businessul de cautare ci ei au intrat in business-ul detelefoane mobile", ar fi spus Jobs. Bossul Apple ar fi spus, deasemenea, ca lozinca Google "Don't be evil" (Nu fii malefic - n.red.) - invocata de mai multe ori de gigantul online in timpulscandalului cu autoritatile chineze este o "prostie".

De asemenea, Jobs ar fi spus ca Apple nu trebuie sa-si facagriji pentru ca produse precum iPhone sau iPad nu suportatehnologia Adobe flash - utilizata in special pentru clipurilevideo difuzate pe net, de site-uri precum Youtube. "Nu sustinemtehnologia pentru ca este plina de erori. Nimeni nu va mai folosiflash, lumea se va muta catre HTML5", a spus seful Apple.

Faptul ca iPad, noul gadget Apple, nu are suport Flash, nu maiconteaza atat de mult pentru utilizatori, avand in vedere ca totmai multe site-uri incep sa opereze cu HTML5, relateaza The NewYork Times. Flash player, dezvoltat de Adobe, este unul dintre celemai folosite aplicatii din lume, fiind folosita si de YouTube.Apple nu sustine insa aceasta tehnologie, comenteaza cotidianulamerican. Daca aplicatia se gaseste pe toate calculatoarele silaptopurile Apple, compania a decis sa nu o foloseasca pentruiPhone si iPad, pe motiv ca e prea inceata. Reprezentantii gigantulamerican a mai declarat ca Flash este vulnerabil la virusi, dar sica ia prea mult din viata unei baterii.

Spre deosebire de Flash, care este downloadat in calculator sifunctioneaza pe platforma de operare a computerului, HTML5 esteincorporat browser-ului. Desi aceasta noua aplicatie nufunctioneaza in toate browserele, permite iPhone si iPad sa aiba uncontinut mai "bogat" in videoclipuri.

Site-uri renumite de video-sharing precum YouTube sau Vimeo.comexperimenteaza noua platforma video.

"Deja am primit o multime de feed-back-uri de la utilizatoriinostri, care spun ca vor sa foloseasca HTML5", a declarat AndrewPile, vicepresedinte in cadrul Vimeo.

Migratia catre HTML5 nu va fi insa usoara si nu se va facerapid, comenteaza The New York Times. Avantajul Flash este acela caeste folosit de majoritatea dezvoltatorilor de aplicatii. Deasemenea, HTML5 nu se adreseaza si continutului online creatspecial pentru Flash precum jocurile online sau publicitateaanimata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO