Business Hi-Tech

Un jucător surpriză. Netopia atacă piaţa băncilor. Antonio Eram: Dăm microcredite în Mexic pe baza profilului de Facebook, cu o rată de default de doar 6-7%. Generaţia nouă e fluidă, nu are casă sau maşină, nu vrea credite pe termen lung

06.03.2016, 00:04 19325

Instituţiile financiare trebuie să se adapteze la noua generaţie de clienţi, care au alte obiceiuri de consum şi care au nevoie de alte criterii de evaluare a bonităţii, o variantă fiind analiza profilului de Facebook şi al conturilor de pe alte reţele de socializare, precum Twitter şi Instagram.

„Contextul de piaţă e diferit. Generaţia nouă e fluidă, nu are casă sau maşină, nu vrea credite pe termen lung. Tinerii vor ceva rapid, personalizat. Pe ei îi găseşti pe Twitter, pe Instagram, pe Facebook“, a spus la ZF Live Antonio Eram, director general Netopia.

Firma a înfiinţat anul trecut un IFN în Mexic şi acordă microcredite, de maximum 150 de dolari, pentru o perioadă de zece zile, la o dobândă de 1% pe zi. Netopia Systems a realizat un algoritm prin care calculează bonitatea aplicanţilor în funcţie de profilul de Facebook, fiind prima firmă care a lansat astfel de oferte pe piaţa din America de Sud.

„Am folosit ce am învăţat în România, să construieşti pe ceva în mişcare şi ne-am dus pe o piaţă şi mai în mişcare. În România, verificările le face ANAF şi Biroul de Credit. Acolo nu e aşa. Am fost printre primii care au construit un algoritm de verificare a bonităţii pe baza profilului de Facebook. Avem un rulaj de credite de 500-600.000 dolari pe lună“.

Creditele bazate pe scoringul de Facebook au o rată de default de 6-7%, mai bună decât la băncile clasice, IFN-ul dezvoltat de Netopia aprobând una din 20 de cereri. „Am putea avea o rată de 1 din 10, dar cererea e aşa de mare încât nu avem suficiente fonduri. Zilnic, CEO-ul companiei locale şi cu mine încercăm să găsim bani“.

Practic, analiza profilului ţine cont de numărul de prieteni, locurile de muncă, studii, unde locuieşte, ce face în timpul liber.

Antonio Eram spune că potenţialul pieţei este de 9-10 milioane de persoane, în condiţiile în care în Mexic serviciile financiare sunt operate de bănci mari, dar la nivel super macro, iar serviciile de plată sunt ca şi inexistente.

„La finele lui 2017 vrem să avem operaţională o bancă mobilă, singura bancă exclusiv mobilă din America Latină. Interacţionezi doar pe telefonul mobil, fără nicio sucursală. Unul din investitorii noştri a pus ca aport la capital licenţa bancară, care e foarte scumpă“.

În acest moment, marile instituţii de credit au structuri şi operaţiuni extrem de complexe, care fac dificilă adaptarea rapidă la noile nişe apărute în piaţă. Pentru a prelua şi aceste segmente de clienţi, ele pot investi în start-up-uri sau să cumpere astfel de platforme deja funcţionale. Un exemplu în acest sens este grupul financiar spaniol BBVA care a cumpărat o bancă mobilă în SUA.

În acest context, următorul pas vizat de echipa de la Netopia  este introducerea în operaţiunile lor a conceptului de „machine learning“, analizele urmând să fie realizate de un sistem de inteligenţă artificială, limitând implicarea umană.

Pe plan internaţional, zona de FinTech este extrem de fierbinte în acest moment, alături de Internet of Things (IoT), biotech şi inteligenţa artificială, companiile pompând sume mari de bani în aceste sectoare, care se vor dezvolta masiv în viitorul apropiat.

Din păcate, deşi în România există interes pentru potenţialul zonei de FinTech, se pleacă prea des de la premiza că sectorul financiar este greoi şi gândit într-un anumit fel, schimbările fiind greu de implementat.

„Trebuie să vină cineva să rupă obiceiurile şi să facă lucrurile altfel. E greu pentru antreprenorii tineri să intre pe acest sector, dar acolo unde reuşesc apar multe oportunităţi“.

 Totuşi, România stă bine la capitolul mobile şi are avantaje în privinţa inovaţiei, faţă de multe alte state, chiar dacă este încă în urmă în privinţa gradului de digitalizare.

„Telefonul mobil e deja device-ul în jurul căruia gravităm, nu tableta, nu laptopul. E normal să devină şi instrument de plată, aşa cum a devenit player de muzică, cameră foto etc. E greu să previzionezi viitorul totuşi“. În opinia şefului Netopia Systems, este totuşi impresionant ce s-a făcut la nivel local în ceea ce priveşte plăţile mobile, fiind segmente de piaţă pe care firma are creşteri de două cifre. „De exemplu plata întreţinerii direct de pe telefon este la un nivel fantastic, dacă te gândeşti că e vorba de România“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO