Business Hi-Tech

Julian Assange: Internetul, "cea mai mare maşinărie de spionaj". Facebook, instrumentul perfect pentru instaurarea totalitarismului

Julian Assange: Internetul, "cea mai mare maşinărie de spionaj"

Autor: Diana Iliescu

16.03.2011, 20:53 155

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a apreciat marţi căInternetul este cea mai importantă metodă de spionare creatăvreodată şi un obstacol în calea libertăţii de exprimare, transmiteAFP.

Adresându-se studenţilor de la prestigioasa universitatebritanică Cambridge, Julian Assange a afirmat că Internetul, şi înspecial reţeaua socială Facebook, reprezintă pentru Guverne unadintre cele mai importante modalităţi de spionare a oamenilor.

El a citat astfel cazul folosirii Facebook în Egipt în urmă cucâţiva ani, caz care a avut un final nefericit pentru utilizatoriireţelei.

Cine este omul din spateleWikiLeaks: Julian Assange, hackerul care a supărat întreagalume

"A existat de fapt o revoltă pe Facebook la Cairo în urmă cutrei sau patru ani. Ea a fost foarte redusă ca proporţii, iar dupăaceea (reţeaua) Facebook a fost folosită pentru a-i aresta peprincipalii utilizatori, care au fost apoi bătuţi, interogaţi şiplasaţi în detenţie", a explicat Assange.

"Internetul este cea mai mare maşinărie de spionaj pe care lumeaa cunoscut-o vreodată", a afirmat el.

Creşterea puterii acestei tehnologii ajută regimurile tiranice,a continuat el. "Nu este o tehnologie care favorizează libertateade exprimare, nu este o tehnologie care favorizează drepturileomului", a subliniat Assange.

"Este mai degrabă o tehnologie care poate fi folosită pentru ainstaura un regim totalitar de spionaj fără precedent", a adăugatel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO