Business Hi-Tech

La 14 ani de la inventarea primului smartphone, Nokia cedează primul loc pe acest segment companiei Samsung şi cade pe trei, după Apple

La 14 ani de când a inventat smartphone-ul, Nokia cedează Samsung primul loc şi cade pe trei, după Apple

Autor: Ştefan Vrabie

13.06.2011, 12:20 1287

Samsung Electronics va deveni cel mai mare producător mondial desmartphone-uri în acest trimestru, depăşind Nokia Oyj care a fostlider de piaţă încă din 1996, spun analiştii firmei de brokerajNomura, citaţi de agenţia de presă Reuters.

De asemenea, Nomura crede că în următorul trimestru şi Apple vadepăşi Nokia împingând astfel compania finlandeză pe locul trei înclasamentul celor mai mari producători de smartphone-uri.

"În 1996 Nokia a lansat telefonul Communicator şi piaţasmartphone-urilor a fost condusă de atunci şi până acum de ei. Dupăaproximativ 14 ani în top, Nokia pare să renunţe la coroană",potrivit unui articol de cercetare făcut de Nomura.

Nokia a pierdut iniţiativa pe piaţa smartphone-urilor odată cuapariţia iPhone-ului de la Apple şi a dispozitivelor GoogleAndroid.

În România, Samsung a anunţat deja că estimează că este liderulpieţei smartphone, din primul trimestru al acestui an.

Cu toate acestea, Nokia face mai multe telefoane mobile ca numărde unităţi decât Samsung, datorită poziţiei sale puternice pesegmentul telefoanelor mobile simple şi a reţelei de distribuţieextinse pe care o are în ţările emergente.

Compania va trece pe software-ul de la Microsoft, de la propriaplatformă Symbian, ca parte a noii strategii lansată înfebruarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO