Business Hi-Tech

Las Vegas: noile tehnologii care ne vor schimba viata

Las Vegas: noile tehnologii care ne vor schimba viata
11.01.2010, 00:00 69

Consumer Electronics Show (CES), cel mai mare targ de IT&Cdin lume, a aratat care sunt noile tendinte spre care se vadezvolta piata in acest an: televiziunea 3D si televizoareleconectate la internet, expansiunea Google in domeniul telefonieimobile si dezvoltarea unor noi categorii de produse, precume-readerele si tablet PC-urile.

Televizoarele 3D au fost vedetele targului de la Las Vegas, caresi-a inchis ieri portile. Com­panii precum Panasonic, Sony, Samsungsau LG au prezentat astfel de dispozitive, in contextul in caretehnologia 3D este din ce in ce mai promovata. Panasonic,producatorul nipon de echipamente electronice, electrocasnice siIT, a primit si premiul CES pentru televizorul cu ecran plat 3DVT25.

O inovatie in domeniul televiziunii tridimensionale a fost adusade Intel, cel mai mare producator de cipuri pentru computere lanivel mondial, care a prezentat in cadrul CES imagini 3D ce puteaufi urmarite fara ochelarii specifici. Efectul scontat nu poate fiatins insa decat din cateva unghiuri de la o distanta de 3 metri.Acesta este considerat un pas inainte, in conditiile in caremajoritatea consumatorilor considera neplacuta purtarea unorochelari acasa in timpul vizionarii filmelor.

Incadrul CES au avut loc un numar mare de lansari ale telefoanelorcare functioneaza pe platforma Android, dezvoltata de Google.

Dupa Nexus One, primul telefon mobil al Google, si Backflip dela Motorola, compania sud-coreeana LG a prezentat la randul sau laCES un smartphone Android. Telefonul, denumit GT540, are o serie deaplicatii precum accesul la retelele de socializare Facebook sauTwitter, are o camera foto de 3 megapixeli si un card de memorie cese poate extinde pana la 32 GB. De asemenea, are Wi-Fi siBluetooth, precum si suport GPS. Lansarea telefonului esteasteptata in luna aprilie.

Exista discutii cu privire la dezvoltarea altor telefoane peplatforma Android. Spre exemplu, Google ia in considerare lansareaunui Nexus One, cu tastatura fizica, varianta dedicata oamenilor deafaceri. Un asemenea telefon ar intra in competitie cu BlackBerry,dezvoltat de Research In Motion. Anuntul a fost facut de AndyRubin, vicepresedintele departamentului de inginerie al platformeiAndroid.

Nexus One a fost lansat saptamana trecuta si s-a bucurat desucces in cadrul Consumer Electronics Show.

e-readerele si tablet PC-urile sunt unele dintre cele maiasteptate gadget-uri ale anului. Microsoft a prezentat inca dinprima zi a targului de la Las Vegas un tablet PC, ce va fidezvoltat de Hewlett-Packard (HP) si care va avea o serie deaplicatii, printre acestea fiind si citirea cartilor electronice.Apple, producatorultelefoanelor iPhone si al playerelor portabile iPod, este asteptatsa lanseze un produs asemanator la sfarsitul lunii.

Numarul cititoarelor de carti electronice prezentate la CES afost foarte mare, printre acestea fiind cel de la Skiff dinmaterial flexibil sau Que de la Plastic Logic, care poate citidocumente Word, fisiere pdf, prezentari PowerPoint si documenteExcel.

Are display color si touchscreen. Tot cu ecran color este sinoul e-reader de la Qualcomm. Spre deosebire de celelelatee-readere, acesta are un display numit Mirasol care permite citireadocumentelor in lumina soarelui, consuma putina energie si permitevizualizarea de filme.

Televiziune tridimensionala fara ochelari3D

Intel, cel mai mare producator de cipuri pentru computere lanivel mondial, a prezentat imagini 3D ce puteau fi urmarite faraochelarii specifici. Efectul scontat nu poate fi atins insa decatdin cateva unghiuri de la o distanta de 3 metri.

Smartphone Android de la LG

LG GT540 are o serie de aplicatii precum accesul la retelele desocializare Facebook sau Twitter, are o camera foto de 3 megapixelisi un card de memorie ce se poate extinde pana la 32 GB. Deasemenea, are Wi-Fi si Bluetooth, precum si suport GPS. Lansareatelefonului este asteptata in luna aprilie.

e-reader care permite vizualizarea filmelor

Spre deosebire de celelalte e-readere, cel de la Qualcomm are undisplay numit Mirasol care permite citirea documentelor in luminasoarelui, consuma putina energie si permite vizualizarea defilme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO