Business Hi-Tech

Liliana Solomon, CEO Vodafone: E prea devreme sa vorbim de o revenire a pietei

Liliana Solomon, CEO Vodafone: E prea devreme sa vorbim de o revenire a pietei
18.05.2010, 23:43 77

Rata de scadere a veniturilor de pe piata locala de serviciitelecom s-a atenuat in perioada ianuarie-martie 2010 princomparatie cu evolutiile abrupte ale incasarilor din anul 2009,insa orice discutie despre o revenire este prematura, spune LilianaSolomon, CEO al Vodafone Romania.

"In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2010, Vodafone Romania aadaugat 67.000 de clienti noi. Desi observam o incetinire ascaderii veniturilor, credem ca este prea devreme sa vorbim despreo revenire a pietei. Competitia va fi accentuata si in acest an", aspus Liliana Solomon.

Vodafone a anuntat ca in ultimul trimestru al anului fiscal(ianuarie-martie 2010), veniturile din servicii au scazut cu 10%fata de perioada octombrie-decembrie 2009, fara a oferi insa cifreexacte. Vodafone nu anunta in mod traditional veniturile dinRomania decat la fiecare jumatate a anului fiscal. In perioadaoctombrie 2009-martie 2010 veniturile companiei au fost de 435,5mil. euro, fata de 486 mil. euro in prima parte a anului fiscal(aprilie-septembrie 2009).

Vodafone Romania a inregistrat in anul fiscal 2009/2010,incheiat la 31 martie, o scadere cu 25% a profitului inainte dedobanzi, taxe, depreciere si amortizari (EBITDA), la 396 milioaneeuro, la venituri totale mai mici cu 21%, de 921,5 milioane euro.In acelasi timp, veniturile din servicii au coborat cu 20% in anulincheiat in martie, pana la 891,4 milioane euro, se arata intr-uncomunicat al operatorului telecom. EBITDA ca procent din venituri afost de 43% in perioada analizata.

"La sfarsitul unui an plin de provocari, in care intreagaeconomie a resimtit impactul crizei economice, veniturile noastreau inregistrat o diminuare cu 20% fata de anul financiar anterior,urmand tendinta descrescatoare a industriei telecomunicatiilor din Romania. Cutoate acestea, masurile de eficientizare intreprinse au facut caprofitul nostru operational raportat la venituri sa scada cu numaitrei procente, ceea ce ne-a permis sa ne continuam investitiile inRomania, prin dezvoltarea serviciilor 3G in banda de 900 Mhz", adeclarat directorul executiv al companiei. "Veniturile din serviciiau fost afectate, de asemenea, de reducerea tarifelor deinterconectare si de erodarea continua a venitului mediu peutilizator (ARPU), pe fondul competitiei si devalorizarii monedeinationale".

Numarul clientilor noi inregistrati de Vodafone Romania in anulfiscal 2009/2010 s-a situat la 142.000, ajungand la un total de9,73 milioane clienti, la 31 martie 2010. Comparativ cu anul2008/2009, operatorul si-a majorat baza de clienti cu 1%. Dintotal, 38% erau clienti ai serviciilor pe baza de abonament, iarrestul de 62% utilizatori ai cartelei Vodafone. In perioadaianuarie-martie 2010 baza de abonati a inregistrat o scadere usoarafata de luna decembrie, in timp ce numarul de cartele prepay acrescut.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU) total a atins valoarea de 7,7euro pentru anul fiscal incheiat la 31 martie 2010, comparativ cu9,8 euro la finele lui martie 2009, corespunzator unei reduceri de21,3% de la un an la altul.

Vodafone nu a anuntat numarul de clienti pentru serviciile deinternet mobil, insa Liliana Solomon a declarat ca baza de clientia companiei este in crestere, tendinta care va continua si in acestan. "Credem ca internetul mobil va continua sa creasca, iareconomia romaneasca poate fi ajutata prin digitalizarea tarii".Ultimele informatii despre numarul de clienti internet ai Vodafonedateaza din martie 2009, cand compania avea 1,135 milioane clientiide servicii 3G.

Potrivit datelor din raportul grupului Vodafone, compania ainvestit anul trecut in Romania 140 de milioane de euro (122 mil.lire sterline), suma din care o mare parte a fost directionata spreextinderea retelei de internet mobil. "Investitiile noastre aucontinuat sa fie semnificative si in acest an. Am investit catevazeci de milioane de euro in reteaua Vodafone, pentru a lansaserviciile 3G in banda de 900 Mhz, cu acoperire pentru 90% dinpopulatia Romaniei si cu viteze de pana la 21,6 Mbps. De asemenea,desi a fost un an de criza, am continuat sa investim in comunicaresi advertising (…), dar si in pregatirea oamenilor nostri", a spusseful Vodafone.

Vodafone a lansat in aprilie la nivel national servicii deinternet mobil la viteze de pana la 7,2 Mbps, punand astfelpresiune pe rivalii companiei pe segmentul de date: Orange, grupulRomtelecom-Cosmote si RCS&RDS. Acoperirea teritoriului prinaceasta frecventa este mai eficienta din punctul de vedere alcosturilor, astfel ca operatorul ofera acum servicii de date inpeste 12.000 de localitati la viteze de pana la 7,2 Mbps.

Vodafone este cel mai mare grup de telecomunicatii mobile dinlume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO