Listarea Facebook

Facebook s-a prăbuşit cu 11% pe bursă, în a doua zi de tranzacţionare. Zuckerberg pierde peste 2 mld. de dolari din avere în doar 3 zile

Facebook s-a prăbuşit cu 11% pe bursă în a doua zi de tranzacţionare. Zuckerberg pierde peste 2 mld. de dolari din avere în doar 3 zile

Autor: Radu Racu, Andrei Chirileasa

21.05.2012, 23:18 6803

Acţiunile Facebook s-au prăbuşit în prima zi de tranzacţionare a saptamanii, fără sprijinul subscrierilor din partea companiei, provocând investitorilor pierderi de până la 25%, scrie Reuters.

Titlurile reţelei de socializare s-au depreciat cu 11% luni pe bursa Nasdaq, fiind chiar cu până la 25% sub maximul atins în timpul şedinţei de vineri, când au fost cotate la 45 de dolari. Acţiunile Facebook au închis ziua de luni la preţul de 34 de dolari, diminuând valoarea de piaţă a companiei cu circa 10 miliarde de dolari, de la nivelul de 104 miliarde de dolari stabilit vineri.

Volumul tranzacţiilor a fost uriaş şi în şedinţa de luni, circa 180 de milioane de acţiuni schimbându-şi proprietarii, titlurile Facebook fiind de departe cele mai lichide din piaţă. Recordul volumelor a fost atins vineri, când 580 de milioane de acţiuni Facebook au fost transferate în total.

Declinul Facebook este cu atât mai îngrijorător cu cât piaţa Nasdaq a înregistrat un avans de circa 2 procente iar celelalte companii IT cotate pe această platformă au înregistrat aprecieri, cu un avans de 4,3% pentru Apple şi de 2% pentru Amazon.

Scăderea sub preţul de listare atât de repede este considerată jenantă pentru Facebook, după ce compania a atras vineri 16 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială, cu o capitalizare a companiei la debut de 104 miliarde dolari.

În pofida entuziasmului care a înconjurat procesul de listare a celei mai mari reţele de socializare din lume, acţiunile Facebook au avut probleme în a se menţine peste pragul de 38 de dolari pe parcursul şedinţei de vineri.

Titurile Facebook au intrat vineri dimineaţa la tranzacţionare cu întârziere şi au deschis cu 11% peste preţul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publică iniţială. După ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzacţionare sub simbolul FB au scăzut rapid până la finalul şedinţei şi au închis la 38,23 dolari.

Analiştii anticipau că acţiunile companiei vor închide vineri pe Nasdaq cu creşteri de 10-50%.

Surse din piaţă susţin că banca de investiţii Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei publice iniţiale, a fost nevoită să cumpere acţiuni vineri pentru a apăra nivelul de 38 de dolari la care s-a listat Facebook.

Averea lui Mark Zuckerberg a scăzut peste weekend cu 2,2 miliarde de dolari, la 17,1 miliarde de dolari, conform Indicelui Miliardarilor calculat de Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO